• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Gerookte couteaux en kokkels

Schelpdieren zijn, naar wat ik op het i-net heb gelezen, uitstekend om te roken. Zodoende gaan we vandaag wat kokkels en Couteaux (Scheermesjes) bij de Sligro halen.

Voordat we later wat meer vertellen over de ervaring hiermee zal ik de tekst die ik heb gevonden via het internet even copy - pasten:

Couteaux (scheermessen)
De scheermessen met hun buisvormige geelbruine schelp kunnen een lengte van wel 18 centimeter halen. Ze bevatten veel licht, doorzichtig vlees. Het vlees wordt meestal in plakjes gesneden, maar vooral in de zuidelijke landen in zijn geheel, bijvoorbeeld op de barbecue, gelegd. Bakken, met wat olie, groene kruiden en knoflook, in gesloten toestand, gaat ook uitstekend. Maar ook gekookt zijn ze een delicatesse. Kook ze vooral niet te lang, want het vlees is in een mum van tijd gaar.

Kokkel en abalone:
De kokkel is kleiner van stuk en bestaan uit twee dikke, gele, witte of grijze schelpen met uitwaaierende nerven. Binnenin bevindt zich een nootje vruchtvlees en een piepklein stukje koraal. Het vlees is, net als dat van de venusschelp, stevig. De kleinste kokkels kunnen rauw gegeten worden, maar worden ook veel verwerkt in soepen of salades.
De grotere smaken heerlijk, ingelegd met zout, peper en azijn en vervolgens met bacon gebakken. Prima als borrelhapje of tapas, geserveerd met boerenbrood en boter.

Zeldzamer zijn de abalone; een grote mossel met een taaie textuur en een zeer delicate zachte smaak. Dit schelpdier heeft tijd nodig om mals te worden en kan het best op een laag vuur worden gegaard. Met name in de Japanse keuken wordt de abalone veel in soepen en gesauteerde gerechten verwerkt. De abalone smaakt ook uitstekend, wanneer ze na het kookproces worden gebakken in een beslagje van bloem en losgeklopt ei.