• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Gerookte Makreel

Gerookte Makreel

Ingredienten:
Makrelen
Zout
Peperkorrels

Maak de vissen schoon en strooi er zout overheen.

ca. 1 stevige kop zout per 10 makrelen. (Minstens een uur van tevoren, liever ook nog een nacht onderin de koelkast)

Eenmaal bevroren vis is véél minder lekker na het roken, dus het liefste verse makreel gebruiken. Het is slim om na thuiskomst de vissen te zouten en in te pakken in 2 plastic boodschappentassen, waarna ze een nacht lang onderin de ijskast kunnen intrekken, maar na een uurtje kan het ook al heel goed.

Warm de rookoven voor, laat hem eerst lekker heet worden (schoonbranden van de onderplaat) door het deksel slechts half op de oven te zetten en de asla ca. 50% open waardoor de trek maximaal is en breng enkele dikke houtblokken stevig aan het gloeien in de (as)la. Bevestig de vissen aan de meegeleverde haken of spiezen en hang ze boven in de oven en rook ze in ca. 30 tot 45 minuten gaar. 

Wikkel ze na het roken eerst in aluminiumfolie en daarna in een dikke doek, laat ze dan nog minstens 3 à 4 uur “besterven”, de smaak zal er voller van worden.

Fileren van de makreel:
Makreel is zo een beetje de makkelijkste vis om schoon te maken, de gerookte makreel op z’n rug leggen en vanaf de buik openklappen zodat de linker- en rechterhelft gescheiden worden. De lange middengraat komt dan vrij met de dikke zijgraten (zeg maar ribben), deze geheel verwijderen.

Verder zit er aan buik en vooral rugzijde een iets ander soort vlees, waardoor een harde streng loopt waaraan kleinere graatjes zitten, als je deze streng met het kleine beetje vlees (wat overigens wél heel lekker en vet is) in zijn geheel verwijderd heb je bijna altijd ook alle graatjes mee, verder zitten er vlak achter de kop nog enkele dikke (schouderbladen en zo), die ook makkelijk verwijderd kunnen worden. Rauwe makreel: eerst de rugvin uitsnijden en de graat(lijn) mee wegsnijden (is simpel te voelen met het mes aan welke kant je zit).

Daarna de makreel overlangs in tweeën splitsen en de ruggenwervels en dikke graten uitsnijden met een mes door er onderlangs te gaan in de richting van de graten, van rugzijde naar buikzijde toe.

Het resultaat is twee lappen makreel met het vel er nog op, driehoekig van vorm met iets gebogen zijden. Deze kunnen met peperkorrels en vers gemalen peper bestrooid worden en snel om en om bruin gebakken voor pepermakreel. Zo kun je ook sambalmakreel, zoete bakmakreel met vruchtjes enz. maken.