• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Gerookte paling

Paling roken in de rookoven

Tjsa, 't was weer eens tijd om de rookoven aan te steken. Laat ik nou eens 2 kilo paling in mijn vriezer vinden. Regelmatig krijg ik vragen over het "hoe te roken van paling". Nou, daarom heb ik het fototoestel en mijn ervaringen maar eens digitaal gemaakt.

Ten eerste, een emmer water en een ongekookt ei gepakt en net zolang zout toegevoegd tot het ei begon te drijven. Neem ongeveer 60 gram op 1 liter water. Daarna net zolang zout toevoegen tot het ei drijft.

Ik heb de reeds schoongemaakte paling toegevoegd en drie kwartier laten liggen. Wil je hem wat minder zout dan wat eerder eruit halen. Wil je hem zouter dan langer laten liggen.

Na de pekeltijd de paling eruit nemen en aan de speet rijgen. De speet komt net tussen de borstvinnen en de ogen door de paling. Hang de paling eerst even te drogen in de wind zodat het meeste water/vocht eraf is gedropen. 

Voorbereiding
Zet de rookoven klaar en zorg dat alle benodigdheden in de buurt zijn. Dus je hout, aansteker, lucifers, brander etc. Zelf gebruik ik een gasbrandertje met elektrische ontsteking. Ideaal om je vuurtje weer even extra op te porren. Wat ook handig is, is een plantenspuit voor als je vuurtje opeens te hard brand. Vergeet niet voor jezelf te zorgen en zet een biertje koud.

Ik heb als houtsoort vurenhout gebruikt, voor het roken beukenmot en voor het kleuren van de paling wat eikenkrullen.

Drogen
Hang nu de paling in de rookoven in de rookoven en houdt de deur open. de paling wordt nu verder gedroogd tot deze perkament aanvoelt.

Garen
Voor het gaar proces wordt de kast gedeeltelijk of geheel gesloten. In ieder geval tot de binnentemperatuur van de kast +/- 80 graden heeft bereikt. Je gaart de paling nu +/'- 30 minuten. Tussentijds voel je of de paling gaar is. Je kunt dat voelen door met je duim en wijsvinger te knijpen in het dikste gedeelte van de paling. Als je de graad voelt zitten dan is de gaar. De paling doet dan vrij makkelijk "zijn jasje uit".

Roken
Het roken is de volgende stap. Doof het vuur met wat rookmot of water van de plantenspuit en zorg dat het gaat smeulen. Het gaat dan vanzelf roken. Laat de paling ongeveer 30 - 60 roken. Hoe langer roken hoe sterker de rooksmaak. Afhankelijk van je eigen smaak.

Om de paling nog een mooi goudgeel kleurtje te geven heb ik wat eiken rookkrullen gebruikt. Deze gebruik ik niet de hele rooksessie vanwege de sterkere smaak die eiken geeft. Ook dit is weer persoonlijk.

De avond is gevallen en de paling is prima gerookt. Ik haal de speten uit de oven en leg de paling op een schaal. Binnen inspecteer ik de paling en begint al mooi te rimpelen. Dit rimpelen is normaal nadat deze afkoelt.