• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Gerookte zalmfilet

Ingrediënten:

- 600 gr. zalmfilet met vel (dik stuk)
- grof gemalen witte peper
- 2 eetlepels Dijonmosterd
- 1 eetlepel maple syrup of vloeibare honing

Was de zalmfilet en dep deze droog. Verdeel de filet in vier stukken en bestrooi ze met de grof gemalen peper. Meng de mosterd met maple syrup of vloeibare honing en bestrijk de vis. Laat enkele uren in de koelkast trekken.

Steek de rookoven aan en verhit deze rond de 60 - 80 graden en leg de zalm op een het rooster. De gaarheid is verschillend per dikte van de vis. Hoe lager te temperatuur hoe langer er gerookt moet worden.

Serveer na constatering van gaarheid de zalm met brood of stokbrood, pasta en een witlofsalade.

Koud roken van zalm
Zalm is ook zeer geschikt om koud te roken. Onder koud roken komt de temperatuur in de rookoven niet boven de 25 graden en de tijdsduur is vele malen langer.

Leg de zalm op het rooster met het vel naar beneden. Maak een klein vuurtje en dek het vuur met rookmot af. Het is aan te bevelen om met een temperatuurmeter te roken want de temperatuur mag beslist niet boven de 30 graden komen, anders moet je de rookoven even openzetten om warmte te verwijderen.

Afhankelijk van de soort rook en de rookontwikkeling zal de zalm na ongeveer 4 - 24 uur klaar zijn. Als je tussen het vel en het vlees een beetje (ei)wit ziet, of erger nog de zalm is helemaal wit geworden, dan is er iets mis gegaan en heb je warm gerookte zalm in plaats van koud gerookte zalm. Dit is nog steeds niet erg want het smaakt nog steeds prima, maar het is niet de bedoeling. Koud gerookte zalm brengt je smaakpupillen in de zevende hemel!

Datum plaatsing: 07-07-2008