• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Koud gerookte zalmfilet

Deze kille decemberavond heb ik gevuld met het koud roken van zalm. Koud roken betekend het roken met een temperatuur beneden de 27 graden. Dat gaat het makkelijkste tijdens de winterdagen aangezien zomers de temperatuur al een stuk hoger ligt.

Allereest heb ik de zalm 3,5 uur laten pekelen in zalmpekelkruiden. De stukjes zalm heb ik dik ingesmeerd. Dat wil zeggen een laag van ongeveer een halve centimeter dik. Extra heb ik nog wat peper toegevoegd. Na het pekelproces heb ik de zalm afgedroogd / gedept met een theedoek en even in de wind laten wapperen.

In de stookbak heb ik eenvoudig een bergje rookmot gestrooid (zie foto hierboven). Ongeveer 250 gram rookmot en daar een kruidenkool ingestoken. De kruidenkool aangestoken en de rest ging vanzelf. De rookmot smeulde geleidelijk weg in ongeveer twee uur tijd. De temperatuur kwam absoluut niet boven de 15 graden. Snel naar binnen en de aflevering van dwdd gekeken. Af en toe naar buiten om even gekeken of het nog smeulde. Nadat het geheel was weggesmeuld heb ik het nog een keer herhaald en daarna geproefd. Overheerlijk... Maar na langer roken krijg je een nog betere smaak.

Vanavond zal ik de rookmot nog een keer aanvullen zodat deze ongeveer nog 4 - 6 uren door zal roken. Morgenvroeg uit de oven en inwikkelen in vetvrij papier. Deze laat ik dan nog een 12 uur liggen op een koele plaats. Zo trekt de rook-aroma nog verder in de zalm.

Met een hele zalmzijde rook ik 24 uur, maar aangezien het nu om een paar stukjes gaat neem ik genoegen met +-/ acht uren. Zie hieronder het resultaat tot nu toe.