• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Makreel vers van zee

Goedemiddag aan allen,

ergens in de begin jaren 90 van de vorige eeuw kocht ik bij een Bijenkorf special een cameron rookdoos. wij waren toen bijna klaar om met ons 15 meter zeiljacht de oceanen te bevaren en bedacht dat we dit nodig hadden.

Het werden 15 oceaan jaren....een errug lang verhaal, ga ik u niet mee lastig vallen.

Aan de zeerailing, de ene kant een zware hengel en aan de andere alleen een molen.

Makrelen zwemmen in scholen, dus als we beet hadden waren het er twee.

Doodmaken is niet mijn hobby. ga ik niet over uitweiden. ik had een scherp conserve blikje en daarmee schraapte ik de meeste schubben van de vis. de buik ging open en de ingewanden eruit. meestal ging de kop er ook af. tja beetje bloedering voor amateurs.

De cameron uit de kast een eetlepel mot over de bodem, mijn favoriet is Hicory, daarop de lekplaat en grillrek. om het iestie schoner te houden gebruikte ik aluminium folie daar gingen de visjes op. deksel beetje open op een middelmatig vuur. zodra ik rook zag, al heel snel, deksel dicht en heel zachtjes 10/15 minuten.

Als we honger hadden en de zeeconditie het toestond maakte ik er een salade bij, en/of wat aardappeltjes. maar meestal ging de rookdoos naar de cockpit. wij zaten dan ieder aan een kant te smullen.  de huid laat heel makkelijk los en het vlees is met één beweging van een mes van die dikke graat.

Soms wat peper, geen zout als er iets van een tartaar sausje was, prima... naturel ook heel lekker.

Later hebben we er ook dorade`s ingehad...maar die zijn meestal te groot voor zo`n kleine doos.

Ik verblijf momenteel in het uiterste zuid-westen van spanje een stadje Rota aan de baai van Cadiz. als het nu eindelijk eens voorjaar wordt kunnen we weer buiten leven en roken natuurlijk.