• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Warm gerookte zalm van de barbecue

Ingrediënten:

Zalm                                500 gr
Rookplank    1 stuk
Pekelzout 2 el (naar smaak)
Citroen  1 stuk
(Verse) dille Serveertip

         

Bereiding:

Als eerste ga je de zalm pekelen.

Wrijf de zalm in met pekelzout en laat het 2 uur rusten in de koelkast. (Je kan het langer of korter laten rusten als je de zalm te flauw of te zout vindt.)

Vervolgens laat je de rookplank een uur in lauw water weken. Dat voorkomt dat de plank verbrandt in de barbecue. Je kunt eventueel een scheutje rode wijn toevoegen voor meer smaakbeleving.

Als de zalm in de pekel ligt en het plankje in het water weekt, kun jij alvast de barbecue opstoken. Ga naar 80 a 85 graden en houd hem stabiel op die temperatuur. Als de temperatuur te hoog is gaan de eiwitten in de zalm stollen en wordt je zalm droog.

Na 2 uur was je de pekel van de zalm af met water en dep je hem rustig droog met keukenrol.

Je kunt de plank al even 3 a 5 minuten op de barbecue leggen zodat de smaak mooi loskomt van het hout.

Haal de plank uit de barbecue, leg de zalm op de plank met de huid naar beneden, en leg de plank met  zalm terug op de barbecue.

Leg de plank niet direct op het vuur, die verbrand dan en kun je er maar 1 keer gebruik van maken. Bij een kamado kun je een plate-setter oftewel indirecte steen gebruiken, bij een ketelgrill kun je de kolen zoveel mogelijk aan de zijkant leggen of gebruik maken van houtskool houders. Op deze manier kun je de plank meerdere keren gebruiken.

Als je (extra) rooksmaak wilt aan de zalm kun je een aantal rookchunks toevoegen aan de kolen. Eikenhout geeft een sterkere rooksmaak, beukenhout is milder in smaak.

Gaar de zalm naar 50 tot 55 graden. In de kern zal de zalm iets steviger worden maar nog steeds mals. Bij een kerntemperatuur van 60 tot 65 zal de zalm steeds droger worden en worden krijgt de binnenkant ook een lichtere roze kleur. Boven de 65 graden kan de zalm te droog worden. De temperatuur kun je gemakkelijk meten met een temperatuurmeter.

Als de zalm klaar is kun je hem besprenkelen met een beetje citroensap en verse dille. Serveer hem op de plank of op toastjes.

Serveer tip: Grate Goods Alabama White BBQ Sauce

En verder, eet smakelijk