• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Beef Jerkey

Pak goede stukken vlees. Steaks die niet gemarineerd zijn, zonder pezen of vet zijn het best. Van een vriend kreeg ik mooie stukken vlees omdat ik vertelde dat ik ging roken dit weekend. als je zelf goed kan fileren kun je bij de slager slachtafval kopen, dit kost je niet veel en hier kun je dan de mooie stukken nog tussen uit fileren. Het is een lange tijd geleden dat ik heb gevild en heb dus mijn elektrische fileermes, dus ik ben uit de praktijk, maar probeerde het toch.

Hier is de Pikes Peak. Deze ga ik dus gebruiken voor het maken van beef jerkey. Je ziet het vet en pezen nog in het vlees zitten, deze moeten dus verwijderd worden. Dit verpest de smaak van de beef jerkey. na de hand gaat die nog een paar dagen in de koelkast om de smaak te verbeteren maar dit is niet persé nodig.

Hier zie je het vlees na iets wat verwijderen van vet en pezen. zoals je ziet zit er nog steeds genoeg op.

Op de foto zie je al wat van het afval, maar zoals sommige mensen weten is dit geen afval. ik ga dit klaar maken voor de honden. die weten er wel raad mee.

Nadat je alles hebt schoongemaakt moet je het nog in dunne plakken snijden. Ik zelf heb een snijmachine gebruikt. Je kan het ook met de hand doen. Snijdt het in plakke van ongeveer 6 á 8mm. Het makkelijkst is om hem heel iets in te vriezen. Snij hem tegen de graan in als je echte traditionele beef jerkey wilt. Om makkelijker te kauwen kun je hem met de graan mee snijden.

Zo heb ik ze gesneden.

Zoals je hier ziet heb je links de mooie gesneden plakken. Rechts liggen de kleine stukken die ik niet meer kon verwerken. Hier zal ik het vet vanaf halen en in een rookkorf roken.

Je kunt gebruik maken van een voorverpakte kruiden mix, of maak je eigen. Waarschijnlijk de meest gebruikte ingrediënten in een kruiden mix zijn, sojasaus, Worcestershire saus, suiker, peper, en een paar soorten kruiden.

Marinade recept voor 10 kilo vlees.
2 liter sojasaus
8 liter water
3 theelepel gemalen gember
6 eetlepels bruine suiker
2 teentjes gehakte knoflook


Meng alle ingrediënten. Verwarm dit alles en laat het 10 koken, haal het van het vuur en laat dit alles goed afkoelen.

Ik gebruik van deze grote emmers. Ze zijn mooi hard en goed af te sluiten, ideaal dus. Giet de marinade hier in en goed het vlees toen. Roer Dit alles goed door elkaar heen.
Nadat je het gemengd heb, breng je de deksel aan en zet dit alles voor 24 uur in de koelkast. Maak geen gebruik van een aluminium bak om te marineren, dit verpest de smaak van je product.

24 uur later, haal het vlees uit de marinade en dan kun je beslissen of je er zwarte peper aan toevoegd of niet. Zo ja, pak een bakplaat strooi hier zwarte peper op, leg daarna het vlees erop en daarna nogmaals zwarte peper eroverheen strooien.


Nu is het tijd om te gaan roken. Ik gebruik paperclips om het vlees aan op te hangen. Dit omdat ik zoveel vlees heb. Het beste is eigenlijk om haken te gebruiken omdat je weet dat die zijn bedoelt voor gebruik met voedsel. De helft heb ik bedekt met peper en de andere helft niet. De kleine stukken vlees leg ik in de rookkorf zodat deze ook mooi gerookt worden. leg deze niet te vol.

Zoals je ziet hangen de stukken vlees er nu in. Bovenin de twee rookkorfen met de kleine stukken die niet konden hangen.

Het drogen gebeurt op ongeveer 35 graden. hiervoor gebruik ik kleine stukjes appelhout. Het is moeilijk om het op deze manier te doen. Als de zon schijnt en het is warm zou je het ook kunnen drogen zonder dat je uberhaupt vuur maakt.

Nadat het vlees gedroogd was heeft die twaalf uur gerookt. Op ongeveer 30 graden. Ik zelf houdt van iets wat vochtig dus ik haal hem er eerder uit. Als je hem droog wil moet je hem eruit halen als je hem kan buigen en dat die scheurt maar niet breekt.

En je beef jerkey is klaar.
eetsmakelijk!!!