• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Gerookte rauwe ham (Portugees recept)

Rauwe ham (Portugees recept)

Ook dit is een aan te raden recept. Begin op tijd. Dan is het met de kerst rijp.

Hoeveelheden  
Een rauwe, uitgebeende ham met zwoerd van +/-4 kg.
Water volgens de pot waarin de ham gaat pekelen
per liter water +/- 150g coloros zout
een tak verse tijm
5 blaadjes laurier
een eetlepel gebroken peperbollen
5 kruidnagels
15 jeneverbessen
15cl port van goede kwaliteit (dus een fles per 5 liter)
   
Bereiding
Het water koken met het zout en de kruiden, laten koud worden en daarna de port erbij voegen. De ham in de koude pekel leggen, afdekken met een plankje zodat de ham volledig ondergedompeld is en laten trekken - 1 week per 4 kg.

Na het zouten de hesp uit de pekel halen en één dag in koud water ontzouten - het water enkele keren verversen.

De ham goed afdrogen en ophangen op een koele, droge, luchtige plek. Na 24 uur de ham koud roken. D.w.z. niet boven 25 graden roken. Je kunt dit in meerdere sessies doen. Laat hem in ieder geval 24 uren in de rookkast hangen.

Om het koudrookproces te vergemakkelijken kun je een eierdoosje gebruiken. Deze doe je vol met droge rookmot en steekt hem op een stukje aan. Wat ook makkelijk gaat is het gebruik maken van kruidenkolen. Maak een bergje rookmot en leg hier de kruidenkooltje in en steek deze aan. De rest gaat vanzelf. Wel af en toe even controleren.
 
Tips 
Om de ham er minder grauw te laten uitzien kan je coloroso-zout gebruiken. Coloroso pekelzout dringt beter door in het vlees en behoud de mooie rode kleur. De toepassing ervan voor het conserveren van vlees gebeurde al in de oudheid en de voedingsindustrie maakt er nu nog op grote schaal gebruik van. Test de sterkte van de pekel door er een propere, ongeschilde, rauwe aardappel in te leggen die juist moet komen bovendrijven (anders zout bijvoegen).
  
Wijntip
Een zoete wijn