• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Koud gerookte reebout bij de borrel

In mei gaat de jacht op de reebok open en dit is de tijd om een heerlijke reeënham te roken
koud te roken wel te verstaan. Men nemen een hele achterbout van een reebok even uitbenen maar wel zo dat er zo min mogelijk in gesneden wordt dus voorzichtig langs de botten het vlees los maken of laat de poelier dit doen de schenkel kan voor de soep worden gebruikt.

Dan het vlees met behulp van een pvc buis in een rolladenet perssen en afbinden. Het vlees wegen en per kg vlees met 50 gram collorossozout in wrijven. Goed de snij kanten raken dan een paar uien en 5 tenen knoflook laurierblad en jeneverbessen toevoegen het geheel in een afsluitbaar emmertje of schaal in de koelkast wegzetten voor 3 weken.

Elke dag even draaien in het vocht (pekel) na de pekeltijd de ham uit de pekel halen en plus minus 8 uur in schoon water laten staan. Dan drie dagen koel weghangen. Let er op dat er geen vliegen of ander ongedierte bij kan. Dan roken op max dertig graden neem een grote bak beuken zaagmeel en leg er een aanmaak blokje op en steek dit aan. Ik gebruik ongeveer 10 liter zaagmeel per keer. Laat dit rustig roken tot het zaagmeel op is dan de beluchting open zetten en twee dagen luchten.

Het boven staande net zolang herhalen tot de reebout mooi bruin is maar minstens drie keer. Dan nog enige weken laten hangen op een koele donkere plaats zonder dat er vliegen o.i.d. bij kunnen. Hij kan eigelijk direct na de laatste rooksessie gegeten worden maar als je de ham enige weken laat hangen droogt hij wat meer uit en zal voller en intenser van smaak zijn.

Op een snij machine dun snijden. Fantastisch bij de borrel. Smakelijk eten

Bron: Walter.