• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Hoe gebruik je een steen-pizzaoven

Zoals altijd proberen we de producten die wij in ons assortiment hebben altijd uit. Zo ook de pizzaoven Venezia 70. Ideaal moet ik zeggen. Vooral de lange tijd dat de pizzaoven heet bleef viel mij op. Je moet hem wel eerst even op temperatuur brengen. Dat wil zeggen een uur lekker fikken midden in de oven.

Nu de pizza`s bereiden. Om het niet al te moeilijk te maken heb ik gewoon makkelijk een pak pizzameel gehaald van Koopmans. Daar zit meel, tomatensaus en olijfolie al compleet in. Je zorgt zelf alleen nog even voor de verdere ingrediënten.

200 milliliter water, olijfolie en meel bij elkaar voegen en kneden maar. Daarna rollen met de deegroller. Ik maakte er vier kleine pizza`s van.

Ondertussen de oven verder opstoken en een mooie aslaag maken.

De as schuif je op het moment dat de oven warm genoeg is naar achteren. Laat even iets afkoelen. Strooi wat mail op de vloer. Nu kan de pizza erin.

Normaal moet de tegelvloer even met een messing borstel schoonvegen. Deze had ik niet bij de hand, vandaar de donkere ondergrond.

De pizza hoeft maar 4-8 minuten de oven in. Na het eruit halen had ik onderstaand resultaat. Ik mag echt enorm spreken van een superresultaat. Waarom? De pizza die ik op het terras van Lazise (Italiaans dorpje waar ik graag kom) eet komt nagenoeg overeen! Onderzijde super krokant, smaak subliem. Ik weet zeker dat ik deze zomer het oventje vaker ga gebruiken.

Klik hier voor een video over de steenoven.

Het gebruik van de steenoven

U kunt kiezen uit bakken, grillen of barbecuen.

Bakken:

Pizza: na ongeveer 1 tot 2 uur stoken (afhankelijk van de grootte van de oven en de buitentemperatuur) kan de gloeiende houtskool naar de zijkant worden geschoven. De bodem van de oven wordt met een vochtige doek schoongemaakt, of schoon geblazen met een blaaspijp/balg. De oven mag daardoor niet teveel afkoelen. Hierna de pizza erin, gewoon plat op de bodem dicht tegen het brandende hout. Essentieel is dus de juiste temperatuur! Een goede pizza wordt gebakken bij een temperatuur die een stuk hoger ligt dan die van de gebruikelijke elektrische oven. De temperatuur in de steenoven wordt gemakkelijk 300 graden en een pizza kan binnen enkele minuten klaar zijn. U laat het hout of de houtskool lekker doorbranden aan de zijkant van de oven en na een paar pizzas schuift u het hout naar de andere kant van de oven, zo maakt u optimaal gebruik van het rendement van deze oven.

Brood: na het opstoken schuift u al het hout en houtskool uit de oven, maakt de vloer schoon en leg het deeg op de ovenvloer; hierna deuren en pijp afsluiten. U bakt het brood dus op de restwarmte van de oven.
Maar denk bij bakken ook aan allerlei gerechten in de ovenschotel: tandoori uit de Indiase keuken kan in de steenoven natuurlijk perfect bereid worden (zie recepten), of lasagne.
Door de langdurige luchtcirculatie blijft de oven tot zo’n 4 uur heet. Daardoor kunt u een breder bakprogramma opstellen, waarbij u na één stookperiode eerst de gerechten van het moment kunt bereiden en daarna bijvoorbeeld het brood en de patisserie die later zullen verbruikt worden.

Grillen: met een spies die in de steenoven past (hiervoor is een bevestigingspunt achter in de oven gemaakt) is dit heel eenvoudig. U rijgt de kip(pen) of speenvarken of ander stuk vlees aan de spies en grilt boven een houtskoolvuurtje. Ook hier krijgt het vlees door de luchtcirculatie in de oven een heel bijzondere smaak.
Barbecuen: eigenlijk is dit vergelijkbaar met het barbecuen in een traditionele barbecue. Alleen in deze oven krijgt het vlees de heerlijke smaak van de steenoven mee en zal door de unieke luchtcirculatie het vlees sneller gaar en daardoor malser zijn.

Het stoken

In deze oven wordt een houtvuur gestookt. Hiervoor gebruikt u droog hout. De oven wordt opgestookt door in het midden stukjes hout (of zoals ze vroeger deden met een takkenbos) op te stapelen en aan te steken. Welk hout u gebruikt, bepaalt uiteindelijk ook mede de smaak van de gerechten. Beukenhout wordt vaak voor pizza’s gebruikt en geeft een heerlijk aroma, maar ook berken kunt u prima gebruiken. Dit brandt snel en geeft veel warmte en wordt snel omgezet in houtskool. Als u pizzas bakt, laat u het hout brandend in de oven naast de pizza liggen en u zorgt er dus voor dat de oven lucht krijgt zodat het vuur aanblijft. Bakt u brood dan haalt u vantevoren het vuur en as uit de oven en bakt u met de deuren dicht. Gaat u grillen of barbecuen dan geniet houtskool de voorkeur.
Wanneer de oven op temperatuur is, wordt het vuur verplaatst naar de zijkant van de oven. In het midden kunnen dan de heerlijkste gerechten bereid worden. Elk gerecht wat u gewend bent om in een normale oven te bereiden, kan ook in deze houtgestookte oven, maar dan lekker buiten in de tuin of op het terras of veranda en met de typische smaak die bij een houtgestookte oven zo kenmerkend is. U kunt er heerlijke Franse broden, Griekse stoofpotten en Italiaanse lasagnes of pizza’s in bakken. Maar ook is grillen en barbecuen in deze oven mogelijk met wat extra hulpmiddelen. Voor de oven, in de gloed van het vuur kunt u nog gezellig natafelen. In een handomdraai haalt u de deurtjes eruit en de oven is getransformeerd in een buitenkachel. 

Ingebruikname en gebruik van de Steenoven

  • een nieuwe oven niet direct belasten met een groot vuur; eerst 14 dagen dagelijks de oven warm stoken met een klein vuurtje. Hierna kan de oven normaal belast worden.
  • bij normaal gebruik zal de oven zich gaan zetten en hierdoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan. Dit is een normaal verschijnsel en u hoeft zich hier geen zorgen om te maken.

Gebruik

  • De ovens zijn geverfd aan de buitenkant, dit dient voor bescherming tegen vocht; kale plekken bijschilderen. Het geniet de voorkeur de oven op een droge plek te plaatsen, onder een afdak, veranda, etc., dit ter voorkoming van het intrekken van vocht. Zeker in de winter is een droge plaats belangrijk.
    Te gebruiken verf: Minerale verf van Keim, Unikristalat. Dit is een hoogwaardige dispersievrije silicaatverf voor de afwerking van minerale ondergronden en mortels. Houtoven heeft deze verf opgenomen in zijn assortiment.
  • Een te groot en warm vuur kan de oven beschadigen en is daarom af te raden.