• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Koud roken

Koud roken is moeilijker dan warm roken. De temperatuur ligt -afhankelijk van wat je rookt en het gewenste resultaat- ergens tussen de 15 en 25 °C. Het roken kan van enkele uren tot enkele dagen duren. Al die tijd moet je de temperatuur in de gaten houden en zorgen dat de rook goed blijft! Het resultaat: je stukje vlees langer houdbaar maken. 

Bij koud roken willen we dus wel rook, maar geen hitte. Voorbeeld: je vis gaat namelijk bij 29°C al garen. 25°C is dus een mooie algemene bovengrens. Of voedsel genoeg is gerookt is te bepalen door het gewicht: je moet het verse voedsel vóór het pekelen wegen en na het roken. Vis verliest in het proces 13 tot 20% aan gewicht. Bij vlees en gevogelte kan het oplopen tot 25%.

Tip: koud roken brengt gezondsheidsrisico's met zich mee die je kunt voorkomen door te zouten en/of nitriet te gebruiken. Zorg ook dat je te roken ingrediënt vooraf voldoende droog is. Voor zo wel warm, als koud roken: gebruik een bak met water want dit verhoogt de luchtvochtigheid, zeker als je die op of nabij de warmtebron zet waarmee je je rookast op koudrooktemperatuur brengt.

Probeer ook eens een lekker stuk(je) jong belegen kaas 6 uur koud te roken. Of denk aan cashewnoten die zeker 4 uur koud gerookt mogen worden, maar natuurlijk ook langer mag. Weer eens iets anders als je je visite ontvangt of lekker aan een glaasje wijn zit ;)

Er zijn 3 opties om koud te kunnen roken.

Manier 1: Kruidenkolen voor koudroken

Deze manier van koudroken gebeurd met koudrookblokjes in combinatie met rookmot. Door een van deze blokjes aan te steken met rondom rookmot wordt er koud gerookt. De kruidenkolen gaan langzaam smeulen en daardoor de rookmot. De kruidenkolen zorgen ervoor dat de temperatuur onder de 30 graden blijft.


Manier 2: Cold Smoke Adapter / koudrook spiraal

Deze koudrookspiraal zet je in het stookgedeelte van je rookoven. De spiraal vul je met rookmot door het er losjes in te strooien, waardoor er voldoende zuurstof in blijft zitten om de rookmot goed te laten smeulen nadat je het hebt aangestoken. Door de vorm smeult de rookmot door het spiraal waardoor je 8 tot 25 uur (verschilt per model) kunt koudroken. De temperatuur zal met deze modellen onder de 27 graden blijven.

 

Manier 3: Koudsmoker geschikt voor meerdere rookovens

Deze kast wordt naast uw eigen rookoven gezet. Het is de bedoeling dat u in deze kleinere kast gaat stoken dmv elektrisch of gas. Er wordt een flexibele buis meegeleverd met een diameter van 100mm die op de kleinere kast wordt aangesloten. Het andere uiteinde komt vervolgens in de opening waar normaal gesproken uw stookgedeelte zich bevind. Door de flexibele buis wordt de temperatuur naar beneden gebracht. Deze temperatuur zal maximaal 30 graden zijn.

 

www.rookoven.com