• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Met welke houtsoort/rookmot kan ik roken

Wat je in ieder geval niet moet gebruiken is geverfd of gebeitst hout. Ook geen dennen omdat deze een hoog gehalte met hars bevat. Er komen hiermee giftige stoffen vrij tijdens de verbranding. Via de rook komen die dan op je voedsel terecht.

Koop het hout, krullen of mot bij gespecialiseerde kookwinkels of zorg zelf voor een leuk perceeltje. Je hebt verschillende soorten: beuk, eik, pecan, esdoorn, hickory, kers, mesquite en appel. Diverse fruitsoorten doen het goed en geven weer net een ander tintje smaak aan de bereiding.

De Chinezen gebruiken een ander rookmedium: gedroogde zwarte thee en ongekookte rijst, vermengd met specerijen. Dit geeft ook duidelijk een rooksmaak, maar toch net iets anders.

 

De acacia


Deze boom zit in de zelfde familie van de mesquite boom. De acacia heeft een aroma gelijkend aan de mesquite maar iets minder zwaar. De houtsnippers geven veel warmte af tijdens het rookproces.
 

De Els
De els heeft een zeer zachte aroma met een wenk van zoetigheid. Goed te gebruiken bij het roken van zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte.
 

Amandel


Het zoete rookaroma van amandel gaat goed samen met alle vleessoorten. Brand snel op. Heeft een lichte aroma, maar wel zeer herkenbaar. Goed met vissen en rood vlees.
 
Appel
De zoete fruitige rook van Apple gaat perfect in combinatie met gevogelte (de huid word mooi donkerbruin) of ham. Het is het sterkste rookaroma van fruitbomen.
 
Abrikoos, Pruim,
Perzik, Nectarine

Perfect te gebruiken bij de meeste witte of roze vleessoorten. Het aroma is milder en zoeter dan hickory.

Beuk


Een veel gebruikte houtsoort zoals eik. Het heeft een zachte, algemene rooksmaak. Geschikt voor alles wat je wil roken.
 

Berk


Het aroma van de berk komt sterk overeen met die van de esdoorn. Goed te gebruiken bij varkensvlees en gevogelte.
 

Kersen


De zoete fruitige rook van de kers is zeer geschikt voor gevogelte (de huid word mooi donkerbruin). De rook geeft een mooie rozeachtige tint aan lichte vleessoorten. Het is goed voor het roken van elk product wat je graag wil roken. Het is in ieder geval perfect voor kip, varkensvlees, ham en rundvlees.
 

katoen


Het is een zachter houtsoort en heeft een zeer subtiel aroma. Gebruik het voornamelijk als brandstof en gebruik als extra toevoeging nog wat houtsnippers van andere soorten zoals hickory, eik of pecannoot voor meer aroma.
 

Wijnstokken


Prima geschikt voor kip of varkensvlees. Het aroma is milder en zoeter dan hickory.
 

Jack Daniel`s


De nummer 1 van de houtsoorten die men gebruikt voor het roken. Gemaakt van de whiskyvaten die gebruikt worden om Jack Daniel`s te laten rijpen. Dit is een sterke en zoete rookaroma. Het is goed voor het roken
van Rundvlees, Varkensvlees, Gevogelte en Wild.
 

Hickory
De favoriet om bepaalde redenen, het word door veel mensen gebruikt. Zeer zoet, zwaar baconaroma. Dit sterke aroma werkt goed bij varkensvlees, ribben, hammen, gevogelte, en rundvlees. Deze spaanders moeten 1-2 uren
weken om een bittere smaak te voorkomen.
 
Esdoorn
Milde rokerige en zoete aroma. Te gebruiken bij gevogelte, ham, kaas en groenten. Perfect voor gerookt Kalkoen.
 
Mesquite
Kruidig en een aardachtige aroma. Goed met rundvlees, vis en kip. De rook zal van wrang tot bitter na gelang men het langer laat roken. Niet iedereen geniet van de smaak van mesquite. Geeft veel warmte af tijdens het verbrandingsproces. Over het algemeen adviseert men het alleen te gebruiken voor het grillen van producten dus als een brandstof en niet zozeer om alleen mee te roken. Maar je eigen bevindingen zijn natuurlijk het belangrijkst.
 
Moerbeiboom


De milde, zoete en een beetje wrange rook van de moerbeiboom heeft ook een braamachtige ondertoon. De geur is zoet en doet je denken aan appel. Goed voor varkensvlees, ham en gevogelte. Deze spaanders kan je eventueel 1-2 uren weken om de eventuele bittere smaak te voorkomen. Met de hoeveelheid snippers kan je natuurlijk ook nog spelen.
 

Eik


Het meest veelzijdige rookhout dat met de meeste vleessoorten prima is te gebruiken. Een milde, wat pittige rook zonder nasmaak. De eik geeft de gerookte producten een mooie gerookte kleur. Goed voor het roken van elk soort voedsel. Tip: gebruik het bij rundvlees.
 

Sinaasappel, Citroen, enz


De citrusvruchten rook gaat uitstekend samen met varkensvlees, gevogelte, vis en zeevruchten. De sinaasappel geeft een extra kick.
 

Peer


Een mooie subtiele rooksmaak die aardig overeenkomt met die van appel.
 

Pecannoot


Zit in de familie van de hickory alleen is de smaak wat milder en zoeter. Goed voor het roken van vele soorten producten. Het is zeker geschikt voor gevogelte, rundvlees, varkensvlees en kaas. De pecannoot is een all-round rookhout. Het brand zeer rustig relatief weinig warmte ontwikkeling.
 

De doppen van de pistache


De echte rookfan zal het zeker wel een keer proberen en als u geniet van de smaak, waarom dan ook niet.
 

Pruim


Uitstekend voor kip of varkensvlees, maar ook zeer geschikt voor kalkoen. Het aroma is milder en zoeter dan hickory
 

Walnoot


Terwijl de pecannoot de mildere neef van de hickory is, is de walnoot zijn sterke neef. Word vaak gemengd met lichter houtsoorten zoals amandel, peer of appel, het gerookte product kan bitter smaken als je alleen walnotenhout gebruikt. Goed te gebruiken bij rode vleessoorten zoals rundvlees, hertenvlees en ander wild. Pas op bij gevogelte. De rooksmaak van walnotenhout kan al snel overheersen.
 

 

Welke houtsoort kan ik waarvoor gebruiken?


Rundvlees: 
Hickory,Beuken, Eiken, Red Ceder, Wijnvaten, Whiskyvaten
Varkensvlees: Hickory, Beuken, Appel, Kersenhout, Pruimenhout, Walnotenhout, Whiskyvaten
Lamsvlees: Appelhout, Kersenhout, Pruimenhout, Walnotenhout, Beuken
Vis: Hickory, Maple, Beuken, Eiken gemengd met andere soort
Gevogelte: Hickory, Beuken, Eiken gemengd met andere soort, elzenhout
Wild: Hickory, Beuken, Eiken gemengd met andere soort, Red Ceder, Whiskyvaten, Appelhout, Kersenhout, Pruimenhout, Walnotenhout.

Klik hier om direct rookhout te bekijken en te bestellen.

Klik hier om het rookhout overzicht te bekijken