• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Blog 2009

27-12-2009 Kerst achter de rug, 31ste komt eraan

De rookoven rookt nog na van een aantal zijdes overheerlijk wilde zalm uit Alaska. Veel mooier oranje/rood gekleurd als de Noorse kweekzalm. Menig kennis heb ik deze laten proeven en men vond hem overheerlijk. `t Is wel wat dieper in de buidel tasten maar dan heb je ook wat.

Na even wat googlen voor oud en nieuw-recepten kwam ik op foodlog.nl terecht. Mocht je even niks te doen hebben brows dan even naar deze site en zoek op "gerookte". Je krijgt diverse interessante achtergrond-informatie van bijvoorbeeld de rookaroma`s die men voor producten uit de supermarkt gebruikt. Dan snap je ook waarom je eigen gerookte zalm veel lekkerder is. Ook het bericht over eigen gerookte knoflook is erg interessant.

Nou, we maken ons weer klaar voor de 31ste. Gelukkig hebben we een hertje kunnen bemachtigen. Deze biefstukjes en filets zijn gerookt erg lekker ;) Meer informatie volgt. NL-vlaggetjes weer uit de kast en roken maar...

Aangepaste openingstijden tijdens nieuwjaar

Dinsdag 29 december t/m zaterdag 02 januari zijn wij gesloten. Wel zullen wij de orders die tijdens deze periode binnenkomen op normale wijze versturen op 29 & 30 december via TNT. Dan heb je `t nog met oud en nieuw in huis.

Na een intensief jaar gaat ook rookoven.com er een paar dagen tussenuit. In 2009 is ons assortiment gegroeid van circa vijftien naar meer dan vijftig diverse rookovens & rookkasten. Ook het forum is een groot succes waar al meer dan 100 actieven leden hun wekelijkse rooksessie op verwoorden.

Het assortiment accessoires en toebehoren is sterk gestegen. Diverse accessoires zoals temperatuurmeters, kruiden, pekels, mot, branders, koudrokers, vetvrijpapier en vuurvast lint hebben we toe kunnen voegen.

In 2009 hebben we diverse krantentitels gehaald waaronder die van Wouter Klootwijk in Het Parool. Een culinair specialist en columnist die bekend is van de serie "Klootwijk aan Zee". Ook werd er aandacht besteedt in De Stentor, brabants dagblad, BN De Stem, Dagblad van het Noorden, Haarlems Dagblad en uiteraard bedanken wij de regionale krant "Veluweland".

In het nieuwe jaar staan wij uiteraard ook weer voor je klaar en wensen je prettige kerstdagen en een goed rookjaar!

17-12-2009 `t is koud op de Veluwe

Prachtige landschappen zijn ontstaan nadat het de afgelopen nacht heeft gesneeuwd. Laten we hopen dat dit nog even doorzet tot de kerst. Dan kun je pas eengezellige rookparty houden.

 

17-12-2009 Ze zijn er weer... goulashsetsgulashpan_2.jpg

We hebben weer een aantal goulashpannen ingeslagen voor de liefhebbers. Met deze goulashpan kun je uiteraard authentieke goulash maken maar ook glühwein, chocolademelk, soep en groente koken. De prijs van deze RVS-goulashset is slechts € 119,00. Elders € 159,00

 

17-12-2009 Digitaal roken?

Al eens een digitaal visje gerookt? Deze rookoven is omgetoverd tot een ware computer inclusief scherm, draadloos toetsenbord & muis, usb aansluitingen. Voor het echte digitale roken kun je misschien toch maar de Bradley Digital Smoker gebruiken. Die is er op gebouwd.

16-12-2009 kreeft, langoustine & poon

Kreeft in de rookoven? Why not. Het vlees in de scharen zal weinig rook opnemen maar daarintegen het vlees in de staart wel. En verrukkelijk was het. Net als de poon en de mini-langoustines. Gerookt in een ambachtelijke houten rookkast waarvan er al eens één in Elburg in de brand is gevlogen tijdens oud en nieuw?!  Nee, ik noem geen namen Ed... ;)

 

09-12-2009 Vers gerookte vis voor kerst

23 december gaan wij weer overheerlijk paling, zalm, bokking, makreel roken. Afhalen op 24 december. Wil je vis bestellen stuur dan even een mailtje naar [email protected] of bel met 0341-266885. Eventueel kunnen wij ook zoutloos roken. Geef dit dan even aan.

 

Gerookte vis per pond/stuk/zijde Prijs
Paling per pond  € 15,00
zalm (noors, kweek) per zijde +/- 1,5 kilo  € 22,50
zalm (noors, kweek) per 250 gram €   5,00
zalm (alaska, wild) per 250 gram €   7,00
makreel per stuk  €   3,00
poon per stuk  €   1.50
bokking per stuk €   1,50

06-12-2009 Eenvoudig zalm koud roken

Sinterklaas is weer naar huis. We zwaaien hem tegenwoordig ook uit begreep ik uit de media. Tot volgend jaar dan maar weer ;) Reden te meer om het verdriet te doen vergeten tijdens een koudrook-sessie. Deze kille avond heb ik gevuld met het koud roken van zalm. Koud roken betekend het roken met een temperatuur beneden de 27 graden. Dat gaat het makkelijkste tijdens de winterdagen aangezien zomers de temperatuur al een stuk hoger ligt.

Allereerst heb ik de zalm 3,5 uur laten pekelen in zalmpekelkruiden. De stukjes zalm heb ik dik ingesmeerd. Dat wil zeggen een laag van ongeveer een halve centimeter dik. Als extra flavor heb ik nog wat peper toegevoegd. Na het pekelproces heb ik de zalm afgedroogd / gedept met een theedoek en even in de wind laten wapperen.

 

In de stookbak heb ik eenvoudig een bergje rookmot gestrooid (zie foto hierboven). Ongeveer 250 gram rookmot en daar een kruidenkool ingestoken. De kruidenkool aangestoken en de rest ging vanzelf. De rookmot smeulde geleidelijk weg in ongeveer twee uur tijd. De temperatuur kwam absoluut niet boven de 15 graden. Snel naar binnen en de aflevering van dwdd gekeken. Af en toe naar buiten om even gekeken of het nog smeulde. Nadat het geheel was weggesmeuld heb ik het nog een keer herhaald en daarna geproefd. Overheerlijk... Maar na langer roken krijg je een nog betere smaak.

Vanavond zal ik de rookmot nog een keer aanvullen zodat deze ongeveer nog 4 - 6 uren door zal roken. Morgenvroeg uit de oven en inwikkelen in vetvrij papier. Deze laat ik dan nog een 12 uur liggen op een koele plaats. Zo trekt de rook-aroma nog verder in de zalm.

Met een hele zalmzijde rook ik 24 uur, maar aangezien het nu om een paar stukjes gaat neem ik genoegen met +-/ acht uren. Zie hieronder het resultaat.

 

06-12-2009 Vreetzak.eu, inspiratie voor kerstdiner

Herman van Os, medebeheerder van het rookforum en bourgondiër van de Veluwe heeft ook een eigen website. www.vreetzak.eu. Weet je niet wat je over 19 dagen met kerst op tafel moet gaan zetten? Kijk dan eens op zijn site voor inspirerende recepten. Bijvoorbeeld de gerookte knoflookboter. Deze boter kun je al een paar dagen voor kerst maken. Met andere woorden, naar buiten tijdens je vrije dagen en roken maar. 

Herman doet ook inmaken van rabarber, sperziebonen, tomaten en augurken. En misschien nog wel leuker is het maken van Limoncello, appelwijn en vlierbloemenwijn.

06-12-2009 Rauwe ham (Portugees recept)

Ook dit is een aan te raden recept. Begin op tijd. Dan is het met de kerst rijp.

Hoeveelheden  
Een rauwe, uitgebeende ham met zwoerd van +/-4 kg.
Water volgens de pot waarin de ham gaat pekelen
per liter water +/- 150g coloros zout
een tak verse tijm
5 blaadjes laurier
een eetlepel gebroken peperbollen
5 kruidnagels
15 jeneverbessen
15cl port van goede kwaliteit (dus een fles per 5 liter)
   
Bereiding
Het water koken met het zout en de kruiden, laten koud worden en daarna de port erbij voegen. De ham in de koude pekel leggen, afdekken met een plankje zodat de ham volledig ondergedompeld is en laten trekken - 1 week per 4 kg.

Na het zouten de hesp uit de pekel halen en één dag in koud water ontzouten - het water enkele keren verversen.

De ham goed afdrogen en ophangen op een koele, droge, luchtige plek. Na 24 uur de ham koud roken. D.w.z. niet boven 25 graden roken. Je kunt dit in meerdere sessies doen. Laat hem in ieder geval 24 uren in de rookkast hangen.

Om het koudrookproces te vergemakkelijken kun je een eierdoosje gebruiken. Deze doe je vol met droge rookmot en steekt hem op een stukje aan. Wat ook makkelijk gaat is het gebruik maken van kruidenkolen. Maak een bergje rookmot en leg hier de kruidenkooltje in en steek deze aan. De rest gaat vanzelf. Wel af en toe even controleren.
 
Tips 
Om de ham er minder grauw te laten uitzien kan je coloroso-zout gebruiken. Coloroso pekelzout dringt beter door in het vlees en behoud de mooie rode kleur. De toepassing ervan voor het conserveren van vlees gebeurde al in de oudheid en de voedingsindustrie maakt er nu nog op grote schaal gebruik van. Test de sterkte van de pekel door er een propere, ongeschilde, rauwe aardappel in te leggen die juist moet komen bovendrijven (anders zout bijvoegen).
  
Wijntip
Een zoete wijn

29-11-2009 spandoek rookoven.com op streetview

Ook wij zijn er niet aan ontkomen. Het spandoekje aan de a28 is door het videokarretje van google opgenomen. Waarschijnlijk was het nog in de zomer want de koetjes liggen heerlijk gras na te malen. Kijk hier.

27-11-2009 op weg naar een tevreden klant

27-11-2009 infrarood thermometer met laser

Met deze infrarood temperatuurmeter kun je snel en contactloos de temperatuurmeter meten. Denk hierbij aan de vis zelf of de buitenzijde van de kast of nog belangrijker de binnenzijde van de kast.
Zelfs de temperatuur van je gloeilaag tot 550 graden.

Hier verkrijgbaar...

25-11-2009 rookoven.com gaat vreemd

Vanmiddag voor onze wekelijkse boodschappen bij de Sligro geweest en aldaar impulsief een bakje oesters gehaald. Niet om te roken maar om zo op te eten.

Compleet starterspakketje, met een 6-tal oesters, breekmesje en sausje. Dat moest gaan smaken volgens verhalen van vrienden en kennissen. Nou... aan de Waterweg aangekomen en met vreugde de eerste oester losgewrikt met het oestermesje. Daar kwam de slijmerige substantie tevoorschijn. Nog iets vast aan de schelp. Netjes losgesneden en de eerste zonder bijgeleverd sausje naar binnen geslurpt. Ik wil natuurlijk niet gelijk de natuurlijke smaak om zeep helpen door een lading e-waardes.

Met een zoute stoot werden mij smaakpapillen wakker geschud. Even wennen dacht ik. De oester van boven tot onder door mijn mond geleid. Nee, dat is niet wat voor mij. Misschien moest ik de oester besprenkelen met het bijgeleverde potje soja. Helaas, ook dit was geen succes voor mij. Prima voor de mensen die het een delicattese vinden, maar doe mij de volgende keer de mossel maar weer. Die kan ik tenminste roken. Gegroet...

24-11-2009 laatste vrijdag van de maand!

Elke laatste vrijdag van de maand gaan we vis roken op bestelling. Zie hieronder en geef je bestelling door via [email protected] met naam, adres en je bestelling. Afhalen aan de Waterweg in Nunspeet.

 

Vis

per pond/stuk/zijde

Prijs

Paling per pond  € 15,00
zalm per zijde +/- 1,5 kilo  € 22,50
zalm per 250 gram €   6,00
makreel per stuk  €   3,00
poon per stuk  €   1.50
bokking per stuk €   1,50

22-11-2009 Even een kijkje bij Rookoven.com

 

In dit youtube-filmpje laten we je even de showroom zien. Daarnaast hebben we nog wat foto`s toegevoegd. Kijk zelf maar...

17-11-2009 Weer volop gezouten en schone paling

We hebben weer nieuwe paling van een nieuwe leverancier uit Putten. Aquafarm ligt aan de rand van de Veluwe. Midden in een rustige en mooie omgeving afgewisseld met bos, akkers en weilanden ligt de paling kwekerij. Deze locatie is bewust gekozen vanwege het bijzonder zuivere water dat wij uit een eigen bron op meer dan 120 meter diepte ter beschikking hebben voor de kweek van onze palingen. Doordat de palingen opgroeien in dit zuivere water en uitsluitend speciaal ontwikkeld hoogwaardig palingvoer eten, heeft onze paling een heerlijk zuivere smaak. 

Aquafarm kweekt ongeveer 55.000 kilogram paling per jaar waarvan het grootste gedeelte wordt verkocht aan grote visrokerijen en restaurants.

Het leuke van deze kwekerij dat zij tegen een kleine vergoeding van april tot en met september rondleidingen geven door de kwekerij. Kijk voor meer informatie op hun website www.aquafarm-putten.nl.

14-11-2009 Feestdagenactie sinterklaas en kerst

De feestdagen staanweer voor de deur en rookoven.com pakt daarom uit vanaf 14 november 2009 tot 01 januari 2010. Voor bestellingen boven € 50,-  krijg je rookkruiden gratis cadeau. Bij bestellingen boven € 100,- rookmot gratis cadeau. Bij je bestelling boven € 250,- ontvang je een tafelrookoven gratis cadeau twv € 39,50*

* deze actie geldt voor het bestelbedrag zonder verzendkosten en zolang de voorraad strekt.

14-11-2009 nieuw logo rookoven.com 

14-11-2009 vers gerookte paling

Heb je geen tijd om je eigen paling te roken en wil je volgende week overheerlijke gerookte paling op tafel zetten? We gaan vrijdag op bestelling paling roken. Per pond betaal je € 15,00. Geef voor aankomende woensdag je bestelling door! 0341-266885. Afhalen aan de Waterweg 23b in Nunspeet. Eventueel behoren makreel, poon, spekbokking en forel ook tot de mogelijkheden.

 

11-11-2009 nieuwe kruiden en pekels

We hebben nieuwe kruiden & pekels toegevoegd aan ons assortiment. Probeer ook eens die Jack Daniels snippers. Dit zijn snippers van de Whiskey-vaten. Trek die zak open en de overheerlijke aroma komt je tegemoet!

De Linkerzak achterin zijn gedroogde wijnranksnippers. Kan dat ook al dan? Yep, and it`s a nice product. Een idee van Peter de Clerq, kampioen buiten eten maken 2008.

 

11-11-2009 roken in de "Profi 220"

Eindelijk, van het weekend was het zover. De rookoven Profi 220 mocht gestookt worden. Wat zou ik nou eens gaan roken in die nieuwe kast. Nou, ik trok de koelkast open en vond er verscheidene lekkernijen waarvan ik dacht dat ze wel lekker zouden zijn. 

De volgende waren heb ik gerookt: Uien, pepers, belegen kaas, paddestoelen, sweet chilli peppers met kaas, courgette en later heb ik nog kippenvleugels gehaald. De kast is prima te stoken en vooral op temperatuur te houden. De spijlen onderin zijn 1 cm bij 1 cm en dat houdt de warmte, zoals voorspeld, erg goed vast.

Hieronder zie je de mengelmoes van eikenhout, appelhout (blokken) en takken van de vijgenboom, beukensnippers en rookkruiden. Overheerlijke rookgeur die ik niet snel zal vergeten.

Boven dit heerlijke rookspel lag de kaas, ui,peper, paddestoelen, courgettes en sweet chillies.

Gerookte uiensoep
Later heb ik de uien uit de rookoven gehaald en een pan water (4 ltr) op het vuur gezet. De uien gesneden en bij het water gevoegd. 2 laurierblaadjes erbij, 10 peperkorrels, 40 gram boter en wat geraspte "gerookte" kaas.

 

05-11-2009 nieuw in ons assortiment "koud roker"

Deze "Coldsmoker" maakt het spel van het koudroken een stuk makkelijker. `t Is normaal gesproken moeilijk om de temperatuur in de rookoven beneden de 27 graden te houden. Door een koudroker erop aan te sluiten maak je het een stuk makkelijker en kan op gas gestookt worden.

Deze koudroker is eenvoudig aan te sluiten op elk type rookoven.Wordt geleverd inclusief:

-  koudrookadapter
-  slang 100 mm doorsnede
-  zak rookmot 500 gram beuk
-  rookmotschaal

"The Coldsmoker" kost € 125,00. Bestel hier eventueel de bijpassende gasbrander 2.5 kW bij.

05-11-2009 vandaag is de voorraad weer aangevuld.

Vandaag is de voorraad weer aangevuld. Na een uurtje lossen stond alles weer op z`n plek. Alles is weer uit voorraad leverbaar. Voor staat de rookoven.com fiets. Die brengt ons naar het dorp en weer terug voor brood en beleg ;)


04-11-2009 gerookte makreel, spekbokking, poon

Even een tussendoortje roken op de maandagavond. Een kennis van mij had nog wat makreeltjes gevangen die nog niet gerookt waren. Een goed excuus om de rooktrommel aan te zetten.

Nog wat poontjes en spekbokking gevonden om het feestje compleet te maken.

En de rook in met die hap.

Het resultaat van de spekbokking. Volgens de buurman zeer lekker.

 En het overzicht van de visjes. Rode poon, makreel, spekbokking

03-11-2009 Gerookte ganzenborst met pruimensaus

Laten we eens lekker ganzenborst met pruimensaus gaan roken. Wat heb je hiervoor nodig?

Voor de ganzenfilet:

6 ganzenborsten, 2 l water, 20 g zeezout, 20 g coloroso zout, 1 el jeneverbessen, 1 el zwarte peperkorrels, 5 laurierbladeren, 5 takjes tijm, 3 takjes rozemarijn, ½ bol knoflook

voor de pruimensaus:

6 pruimen, 5 dl rode wijn, 3 dl rode port, 2 dl kalfsglace, 2 el Strathisla 12 yo. single malt Scotch whisky (of een andere milde Highland whisky), peper en zout

voor het stamppotje:

500 g aardappelen, 1 ui fijn gesneden, 2 bosjes waterkers alleen de bovenste bladeren, 2 el Dijon mosterd, 80 g boter, peper en zout

voor de groene asperges:

10 groene asperges, olijfolie, peper en zout

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een emmer of bak en laat ze drie dagen pekelen in een gekoelde omgeving. Haal de filets uit het pekelwater en leg ze in de rookoven. Rook de filets warm in een oven op 60°C in ongeveer 40 min (afhankelijk van de dikte van de filets). Snijd de filets in plakken van 0,5 cm dikte. Verwarm ze nog even een minuut op vijf in een oven van 150°C.

Snijd drie pruimen in grove stukken en verwijder de pitten. Doe zet samen met de rode wijn en port in een pan en laat ze inkoken tot 1 dl. Zeef de saus door een fijne zeef en vang de substantie op in een andere pan. Voeg nu de kalfsglace toe en laat dit ook nog iets inkoken tot sausdikte. Schil de andere drie pruimen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukjes van een ½ cm en voeg deze bij de saus. A la minute op smaak maken met whisky, peper en iets zout.

Doe de aardappelen met de fijn gesneden ui in een pan met iets zout en kook alles gaar. Giet de aardappelen af en stoom ze nog even op laag vuur droog. Voeg de mosterd en de boter toe en stamp met een pureestamper de aardappelen fijn. Voeg nu de gewassen waterkers toe en gaar dit nog even mee op laag vuur. Op smaak maken met peper en zout.

Verwijder de ‘vinnen’ van de groene asperges en snijd ze in lange dunne plakken. Roerbak deze in olijfolie in de koekenpan en bestrooi ze met peper en zout.

Serveertip
Maak met een ronde steker een mooi taartje van het stamppotje en leg hierop de gebakken asperges. Schenk de saus er voorlangs en leg hier de gerookte wilde ganzenfilet op.

Bron: Wildplaza.com

03-11-2009 Foto`s van prototype "Rookoven Profi 220"

2.20 meter hoog, 60 breedt en 60 cm diep, 3 mm, verrijdbaar, vijf roestvrijstalen lekbakken, vijf roestvrijstalen roosters, twintig rookniveau`s, warm roken, koud roken, hout gestookt, gas gestookt, ingebouwde wielen, 135 kg, afzonderlijke stookruimte, robuust, één cm dikke spijlen voor stookplaats, uniek duo-sluitsysteem. Dit zijn een aantal kenmerken van de nieuwe rookoven.

Niet alleen geschikt voor de visliefhebber om zalm of paling in te roken maar ook voor de avonturierlijke jager. In de rookoven kunnen meerdere ganzenborsten, eendenborst, hertenfilets etc. gerookt worden. 

 

Maar liefst vijf lekbakken en vijf roosters zodat de druipvetten niet op de daaronder liggende zalmzijdes of ganzenborste kan vallen. Door een uniek systeem zijn de lekbakken / roosters op 20 verschillende niveau`s in te stellen.

Zit het roken erop dan sluit je deze rookoven eenvoudig af door de deksel erop te doen. Daaronder zie je de stelknop voor de rookafvoer.

Binnenzijde van de rookoven. De roosters is ook gebaseerd op een nieuw concept. Makkelijker schoon te maken, steviger en vooral het uiterlijk wat het hem doet.

Voorzijde van de rookoven.

De stookplaats is eenvoudig te bereiken met extra hoge deur om het vuur goed te kunnen begeleiden.

De stookplaats met 1 cm dikke spijlen. Daaronder de ruime vuurlade en volledig uitschuifbaar.

Wielen zijn vooral bij grotere rookovens een must. Deze wielen zijn zeer robuust en kunnen maar liefst een last van 2 ton dragen.

Achterzijde van de rookoven. Het handvat om de rookoven te verrijden is nog net zichtbaar.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om de laatste weetjes over de rookoven niet te missen.

02-11-2009 gerookt varken?

Deze meneer heeft het verkeerd begrepen of heeft zijn varkentje te lang gemarineerd in de Jack Daniels Whiskey. Hij had ook een brandblusser van tevoren aan kunnen schaffen. Hopelijk komen zijn gasten `s avonds zodat ie een nieuw piggy kan scoren.

 

29-10-2009  iDEAL en header

Vanaf vandaag heeft rookovens-online.nl een nieuwe iDEAL partner. In de oude situatie werden er kosten doorberekend aan de klant. Dat is nu niet meer het geval. Je kunt dus kosteloos betalen met iDEAL. Ook hebben wij een aanpassing gedaan aan de bovenzijde van onze website. Deze past nu beter bij onze huisstijl.

26-10-2009 Gerookte krokante eendenborst

Snijd de eend in op het vel kruislinks.

Wrijf in de porieën zeezout en peper.

Hang gedurende 45 minuten in de rookoven (koud of warm). Gerookt in de rookoven Torent 1.40 RVS

Ik heb gekozen voor koud roken en afbakken in de pan.

Laat 5 minuten op de vel zijde bakken en daarna 2 minuten op de vleeszijde. Let op: zonder boter of olie toevoegen. Deze krijg je namelijk voldoende van het vel.

Daarna nog even 5 minuten nagaren in een aluminiumfolie.


Klaar voor een bordje op te maken met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en salade. Serveer met een lekker paddestoelensausje.

 26-10-2009 knoflook in de Riva (foto) 

21-10-2009 Rookoven.com bezoekt Roemenië

Hoe wordt de KipGrill nou eigenlijk gemaakt? Afgelopen week bezochten bezochten we de fabriek in Roemenië. Ouderwetse machines daar? No way, de KipGrill wordt met de nieuwste laser-technologie gemaakt. Klik hier voor de production-movie.


(foto boven) KipGrill wordt uitgelaserd met de nieuwste laser-technologie

19-10-2009 Prijsvraag gewonnen in Zwolle

A. Contermans uit Zwolle heeft de prijsvraag gewonnen. De vraag luidde: hoeveel oppervlakte bevat het spandoek aan de A28 t.h.v. Nijkerk? Het juiste antwoord was 8.30 vierkante meter. Wij wensen je veel plezier met deze KipGrill.

15-10-2009 Zware jongen op komst 220 x 60 x 60

Ja, het werd eens tijd voor een echte grote jongen die tientallen pondjes paling of meerdere zalmzijdes, beenhammen of andere gerechten kon roken. Zodoende hebben we een nieuwe rookoven getekend en het eerste prototype staat klaar. Na uitvoerige testen gaan we deze rookoven in productie nemen. Deze, op hout of gas gestookte rookoven, kan in de achtertuin maar ook voor professionele doeleinden gebruikt worden. Ideaal voor de roker die grotere hoeveelheden in 1 keer wil roken.

Specificaties
De hoogte van de rookoven is 2.20 meter en is maar liefst 60 cm breed en 60 cm diep. Genoeg om minstens 50 pond paling in te roken. Het gewicht is maar liefst 135 kilo. De bijgeleverde 5 roosters en 5 lekbakken zijn 50 x 50. Door standaard wielen aan de achterzijde te bevestigen kan de rookoven gemakkelijk verplaatst worden. Deze wieltjes kunnen maar liefst twee ton verdragen en is zodoende geschikt voor deze rookoven.

Verstelbare roosters en lekbakken
De rookoven heeft vijf robuuste RVS roosters van 52 x 52 cm met elk een eigen lekbak. Wel zo fijn voor het opvangen van het lekvet van bijvoorbeeld zalm. Doordat we gebruik hebben gemaakt van nieuwe technologie is het mogelijk gemaakt om elk rooster en lekbak te verstellen in de gewenste hoogte. Het rooster is uit 1 plaat gelaserd en daarna in een zetbank gezet zodat er een totaal nieuw type rooster is ontstaan (zie foto hieronder). Dit resulteert ook in het makkelijker schoonmaken hiervan. Dit type wordt ook gebruikt in de rookoven Riva.

Temperatuurmeter
De rookoven wordt voorzien van een grote temperatuurmeter met lange messing staaf om zo diep in de rookoven te kunnen meten. De gradenmeter reikt van 0 - 120 graden.

Nieuwe technologie
De rookoven hebben wij laten vervaardigen door een fabrikant die gebruik maakt van de nieuwste laser-technologie.

De deur is deels gezet (vierkant kruis gezet). Een voordeel hiervan is dat in de deur geen strippen hoeven worden gelast. Dat geeft de rookoven ook nog eens een robuuste uitstraling!

Een zeer waardevolle toevoeging is dat de liggers van de roosters en lekbakken verstelbaar zijn. Deze kun je eenvoudig uitnemen en door een tredesysteem op 20 verschillende hoogtes instellen.

De rookoven bevat een luchtklep die op verschillende standen ingesteld kan worden. De schoorsteen is af te sluiten met een kap zodat regenwater niet door de schoorsteen naar binnen kan dringen.

Gecoat en gehard bij 200 graden
De rookoven is gecoat en daarna fabrieksmatig gehard bij 200 graden. Al met al een rookoven voor de echte liefhebbers, horecagelegenheden, jachtverenigingen, restaurants, forelkwekerijen, georganiseerde barbecues, feesten, partyverhuur, vissersboten, markten & braderieën etc.

Op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan op de nieuwsbrief aan de linkerzijde van het scherm.

Samengevat:
- maten 2.20 x 60 x 60
- gas en hout gestookt
- 3 mm dik
- vijf roosters van 52 x 52
- vijf lekbakken van 52 x 45
- verstelbare liggers voor de roosters en lekbakken
- afzonderlijke stookruimte
- dubbele afsluiting met solo-openingssysteem
- ruime asla
- duidelijke temperatuurmeter
- strak uiterlijk
- schoorsteen met instelbare klep
- wielen standaard bevestigd voor transport
- grote stook / rookruimte

13-10-2009 tafelrookoven weer op voorraad

We hebben weer voldoende tafelrookovens op voorraad. Bestel je tafelrookoven hier.

12-10-2009 "over de kook" ook in de rook

Televisieprogramma "over de kook" maakte er vanavond ook gebruik van. In de tafelrookoven gingen heerlijke zalmoten. Nagaren deden ze nog even in de oven. Kijk hier voor meer informatie over de tafelrookoven.

10-10-2009 Wilddag Vierhouten

Zaterdag en zondag 10 en 11 oktober werden weer de culinaire wilddagen gehouden. De rookwolken pluimden weer boven de kramen uit en er was voldoende wild om te proeven. Zaterdagmiddag had ik al even de proef op de som genomen en heb een flitsbezoekje afgelegd. Forellenkwekerij uit Emst stond weer lekker zijn forelletjes te roken en ook de duivenborstjes, eendeborstjes en zalmzijdes ontbraken niet. Na een lekker bokbiertje bij de Novice te hebben genomen heb ik Vierhouten weer verlaten. Bij de auto aangekomen was ik doordrenkt met hemelwater. Tsja, de zondag weer een wilddag. Maar dan op de fiets met paraplu in de aanslag. Ondanks het slechte weer was het weer een overweldigend succes. More information: www.wilddag.nl

09-10-2009 Dealer in Makkinga - Friesland!

Vanaf vandaag hebben wij een dealer in het noorden van het land. Titiana van Buitenspul.nl uit Makkinga heeft vanaf vandaag een deel van het assortiment op voorraad. Zo kunnen de mensen uit deze omgeving dichter bij hun huis spullen afhalen. Buitenspul.nl heeft een bijzonder assortiment. Waaronder de "Canadian weatherstick". Dit eenvoudige stokje voorspelt het weer. En het werkt aangezien rookoven.com deze zelf heeft getest. Kijk op www.buitenspul.nl voor haar site. 

 

07-10-2009 nieuwe temperatuurmeter

Temperatuurmeten is belangrijk bij het roken. Het gaat ook veelal prima met de bijgeleverde temperatuurmeter.  

Met de toevoeging van deze professionele temperatuurmeter kun je ook de binnentemperatuur in de hoek of precies in het midden meten. Kan zelfs tot 300 graden meten en dus ook geschikt voor je barbecue. Na gebruik met een natte doek afvegen. Kosten? € 13,50.

07-10-2009 Gerookte noten

Al eens gerookte noten gehad? Dit kan met een rookkorf. Wat ik hieronder heb gerookt zijn witte en bruine amandelen en een grotere nootsoort waarvan de naam mij ontschoten is. Er is een vierkante en ronde rookkorf. De ronde past vrijwel in iedere rookoven. Oja, zout ze ook iets van tevoren met zeezout.

noten.jpg

06-10-2009 Gerookte witlof met speklapjes

 

Vanmiddag een bezoekje gebracht aan een trouwe klant van rookoven.com. Herman van Os, beheerd van de website www.vreetzak.eu. Op deze site zet Herman zijn recepten en tips en tools voor inmaken, roken, soepen wijnen etc.

Op het moment van aankomst stond zijn rookoven Isolino heftig te roken. De kast was vol gehangen met worsten die hij zelf had gemaakt. Eén met gerookte rode peper. Helaas moesten ze nog afkoelen anders hadden wij deze graag geproeft.

Uiteraard kwamen er verschillende recepten ter sprake waaronder gerookte witlof met speklapjes. Hmm. Dat klonk goed in de oren en moest maar eens gemaakt worden. Zo gezegd zo gedaan. Kijk hieronder:

Bak de speklapjes voor in de koekepan op een stevig vuur tot ze bruin zijn. Maak wat caramel door wat water in een steelpannetje te doen met evenveel suiker. Scheutje Whiskey erbij. Iets laten stollen maar maak er geen dikke pap van.

Snijd de witlof doormidden en haal de voetjes eraf alsmede het binnenste stukje. Deze zijn erg bitter. Doe hierover de caramelvloeistof en leg over de witlof plakjes kaas. 

 Zet de rookoven klaar en maak een mooie aslaag tot je deze gemakkelijk op een 80 - 100 graden kunt houden. Zet dan de ovenschaal met witlof op het rooster en hang de speklapjes aan s-haken eronder. Laat dit ongeveer een uur roken en stook de rookoven de laatste 10 minuten nog even op tot 120 graden.

Haal de spek en witlof eruit en verdeel over de borden. Je weet niet wat je proeft. Zo`n zalig maaltje heb ik nog niet eerder gehad.

Het bittere van de witlof gaat heel goed met de caramel en de rookaroma geeft het nog eens een echte booster aan de smaak.

Probeer het maar! Dan laat je de snijbonen de volgende keer wel staan.

05-10-2009 Tafelrookoven weer verwacht

Helaas is de tafelrookoven uitverkocht, deze komen naar verwachting vrijdag weer binnen. Bestel nu vast om de tafelrookoven te reserveren.

05-10-2009 verse vis in huis

Zojuist is er weer nieuwe verse vis binnengekomen rechstreeks uit IJmuiden, dus weer genoeg vis in voorraad. Het gaat hier om:

- schar
- rode poon
- makreel
- bokking

02-10-2009 rookoven.com / online op hyves

De rookoven.com hyve-site is online. www.rookovens.hyves.nl. Heb jij ook een hyves account. Wordt dan nu lid.

 

29-09-2009 Rookoven.com test D.A.M. hengelset
Jeroen, medewerker rookoven.com, gaf enkele weken geleden een idee om te gaan vissen in een forellenvijver. Nou, zo gezegd zo gedaan. We hebben een aantal hengels op de kop getikt en zijn gaan hengelen in de forelvisvijver van `t Haereland in Doornspijk. En met succes. Maar liefst 23 forelletjes aan de haak geslagen. Het waren er eigenlijk meer, maar onze ervarenheid heeft diverse forelletjes laten ontsnappen. Maar goed, das weer meer kans voor een ander toch?

Na een uur of drie zat ons dagdeel erop en mochten we met ons VW T2 busje de reis terug ervaren. Eenmaal terug werden we uiteraard gevangen door een aantal telefoontjes. Rookoven.com was tot 13.00 uur dicht geweest. Wel netjes op de site gezet natuurlijk. "Rookoven.com is gesloten tot 13.00 uur, wij zijn vissen".  Deze hengel heeft zijn uiterste best gedaan. Een aanrader voor de beginneling. Meer informatie vind je hier.

25-09-2009 Rookfeestje?
Ja, voor sommige mensen geen probleem, maar voor andere een doorn in het oog. De donkere herfst en winterdagen. Toch zijn dit weer dagen die je gezellig kunt maken. Organiseer bijvoorbeeld een visfeest in je achtertuin. Nodig wat vrienden uit en laat ze een rookoven(tje) meenemen. Zorg voor wat verschillende soorten vis en maak wat salades. Zo heb ik deze afgelopen weekend thuis gegeven. Supergezellig en diverse vissen gerookt. Ons menu bestond uit gerookte paling, makreel, forel, schar en zalm. Daarnaast heb ik de Hongaarse goulashpan gebruikt om mosselen in klaar te maken. Want mosselpannen zijn niet nodig. Dat heb ik geleerd van culinair journalist Wouter Klootwijk in zijn programma Klootwijk aan Zee aflevering 1.

Wouter heeft mijn interesse gewekt na het zien van zijn diverse aflevering over paling, sardine, vis op reis, haring, kweek, garnaal, vistechniek en nieuwe vis. De montage van de film / documentaire, doet mij denken aan Jacque Cousteau. Je weet wel, die met dat rode drukwerk petje. Jacque heeft overigens ook heerlijke inspirerende documentaires gemaakt.

Het mooie is dat Wouter ook geïnspireerd werd door de informatie van onze site en kocht uiteindelijk ook een rookoven Locarno RVS; `om door het raampje naar de makrelen te kunnen kijken` zoals hij verwoorde in zijn column welke o.a. in het Parool, Gelderlander, Stentor en de Brabander werd opgenomen. Nieuwsgierig geworden en wil je alle documentaires van Klootwijk aan Zee terugzien? Kijk dan op zijn website www.klootwijkaanzee.nl.

 

24-09-2009 Oklahoma`s smoker 
Vanaf heden kunnen wij u de oklahoma joe bbq`s aanbieden, wij zijn vooral trots op de Oklahoma`s smoker 13" Mini Chuckwagon (80kg). neem is een kijkje. Hier staan alle modellen die wij verkopen van Oklahoma Joe.

24-09-2009 Rookovens op hyves
Ook de hyves-hype slaat bij de rokers toe. Vandaag kregen wij van Arjen en Emile de eerste rookhyves door. http://palingrookyves.hyves.nl/. Arjan schafte vorige week de goulashpan aan. Wij hopen dat je er veel plezier aan mag beleven. 

11-09-2009 Botterdag in Elburg
Op zaterdag 12 september is er weer een botterdag in Elburg. Zeer gezellig met uiteraard weer rokende tonnen aan de haven. Dus heb je niks te doen voor je `s avonds de rookoven weer aansteekt? Elburg lust ze gerookt. Kijk hier voor meer informatie en het programma.

09-09-2009 Locarno 09 september weer voorradig
De Locarno, Large, Isolino 1.25 zijn weer voorradig!

27-08-2009 Homemade smoker voor € 10
Vorige week mochten wij een enthousiaste roker, Hans Muller, ontvangen in Nunspeet. Hans zocht wat artikelen voor zijn eigengemaakte rookoven die hij voor € 10,00 bij elkaar heeft gesprokkeld. Lees hier zijn mailtje die wij kregen na zijn bezoek: