• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Blog 2011

18-01-2011 Twente dagblad 14 januari 2011

 

14-01-2011 Volgende workshop 12 maart 2011

De vraag neemt steeds meer toe naar gelang we sinds december hiermee zijn gestart. Afgelopen zaterdag 08 januari hebben we de tweede workshop gehouden. Wederom met succes. Iedereen deed zijn ding en er vloeide veel informatie en ervaring over de tafel. Wil je dit ook eens meemaken en ervaringen delen of gewoon de kneepjes leren van het vak? Meldt je dan nu alvast aan voor de volgende workshop die we gaan houden op 12 maart 2011 en ook weer op t-hoge in Nunspeet!

Aanmelden workshop

 

14-01-2011 eeuwenoude rookmethode uit Costa Rica

Reisverslagje van één van de medewerkers van rookoven.com. Op vakantie geweest voor 18 dagen naar Costa Rica. De flora en fauna is geweldig in dit land, maar tot mijn verbazing bezochten we maar één keer een lokale stam. Dit werd de Bri-Bri stam, een indianen stam die al 4000 jaar leeft in Costa Rica. Het had de afgelopen weken zoveel geregend dat de wegen haast onbegaanbaar waren.

De weg er naar toe was vrijwel compleet verwoest, via een omweg konden we ze toch bereiken. Eenmaal daar aangekomen moesten we nog over een gammele hangbrug die alleen maar was gemaakt van natuur. Hout, hout, hout en nog eens hout, kunstig hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen. Het was toch een goeie 25 meter die was overbrugt, 1 persoon per keer en in het midden lopen. Dat waren de instructies om de brug over te gaan.

Eenmaal aan de andere kant gekomen zagen we modder. Een pad was er niet meer, ja die houten planken die ze in de modder hadden gelegd die er voor zorgde dat je tot je enkels in de modder stond. Normaal lag hier een normaal pad waar je gewoon overheen kon, nu was het modder tot aan de knieën. Dit moest wel spectaculair worden, dat was het al een totaal andere belevenis dan we hadden verwacht.

Dieren zaten hier natuurlijk, geen auto`s geen, geen straatlantaarns die het beeld verpesten. Alleen maar natuur en echte stilte, ken je dat dat je helemaal niks hoort? Daar aangekomen werden we ontvangen door het stam hoofd, en met een tolk konden we communiceren met hem. 

Na een welkomsdrankje kregen we de rondleiding door het dorp. Eerst door het middenhuis zoals zei het noemen, de keuken was hier en een ruimte waar ze s`avonds eten. En hier gaat het juist om, de keuken. Een grote bak die ze gemaakt hadden van stenen waarin gekookt word.

Daar zag ik iets wat ik niet had verwacht, Ze rookten hier ook. Niet zoals wij hier in een rookoven, maar een groot rooster wat boven het fornuis hangt. Geweldig, de gids wist van mij dat wij dat hier ook deden dus die nam me al even mee naar de keuken. Na een complete fotosessie van de keuken werd mij een stuk aangeboden. Wauw, wat was die smaak goed, Misschien speelde het feit dat ik in midden in de jungle stond en compleet verrast was ook mee.

Deze mensen genieten van het leven, het is ook wel logisch dat deze mensen een stuk ouder worden dan de mensen in de stad. In de pan waren ze cacaodoppen aan het branden, en wat deden ze met de schil? Ja die gingen het vuur in, puur voor de smaak van het vlees. Precies zoals we hier ook doen, het lijkt haast of we het van hun afgekeken hebben. Wat een ervaring, nooit verwacht, het leven in de jungle is mooi!!!

 

 

13-01-2011 workshop roken

08 januari vond er weer een workshop plaats. Gerookt werd er zalm, eend en paling. De eerst volgende workshop zal plaats vinden begin maart.

 

Deze keer heb ik hem nat gepekeld. Normaal pekel ik deze droog door er een mengeling van zout en suiker te gebruiken. Dit in combinatie met een scheut rum, dille, jeneverbessen etc.

13-01-2011 zalm roken (nat gepekeld / warm gerookt)

De voorbereiding van de Zalm

Als het gelukt is om via de visboer een zalm te regelen dan is het zaak om deze eerst te fileren en schoon te maken. Hoe je dat doet kun je hier makkelijk zien. Demo zalm fileren 

 Pekelen van de zalm
Deze keer ga ik hem nat pekelen in plaats van droog.
 

1 liter koud water (in flessen is het beste)
- 1 kopje zeezout
- 1 kopje bruine suiker
- 1 / 4 kopje citroensap (vers geperst is het beste)

Giet een liter water in grote plastic of gl
azen mengkom. Voeg zout toe en roer tot het water weer helder is. Voeg bruine suiker toe tot de suiker is opgelost. Voeg het citroensap toe. Nog even roeren en zorg dat de zalm ondergedompeld is. Pekel de zalm ongeveer één uur per Kg.

 Het drogen van de Zalm
Spoel de zalm licht af en dep deze droog met een papieren handdoek. Leg de vis op een rek te drogen op een koele open tochtige plek. Als de buitenkant van de vis droogt, vormt het een glanzend licht, kleverig oppervlak bekend als de "vlies".

Dit vlies dient de zalm te verzegelen en houdt de witte uitsla
g (eiwitten) tegen tijdens het warm roken. Dit droogproces kan 4-6 uren duren, afhankelijk van hoeveel lucht er rondstroomt. Je kunt dit proces versnellen door het plaatsen van een ventilator. (handige tip van Herman, webmaster meersmaak.eu.  Als de vis glanzend wordt en kleverig aanvoelt is het vlies goed gevormt en is deze droog genoeg. 

Het roken van de zalm
Het roken van de zalm ga ik deze keer langzaam doen. Dit komt zeer ter goede van de smaak. De temperatuur laat ik zo`n maximaal 65 - 70 graden worden. Dit betekend wel een langere rooktijd maar dat heb ik vandaag de tijd voor. 6 uren zal de rooktijd in beslag nemen. icm een Jagermeister zal dit geen probleem zijn. 
 
De meeste van de zalm die ik rook is ongeveer 1.25 kg en ongeveer 2 tot 4 centimeter dik.
 
 
 Vanwege de variatie in dikte en roken tijden, adviseer ik met behulp van een thermometer voor de nauwkeurigheid. De zalm is gaar als deze e en kerntemperatuur van 63 graden heeft gehaald. Wil je trouwens sneller garen? Rook dan op een temperatuur tussen de 90 en de 110 graden. De kwaliteit wordt hierdoor echter wel een stukje minder.

Houtsoort
Voor wat betreft de houtsoorten kun je appel, kers, pecannoten gebruiken. Over het algemeen de mildere houtsoorten. Zwaardere houtsoorten zoals hickory, oak en mesquite gebruik ik hier niet voor.

Zalm & Bieslook salade
   De zalm is zo heerlijk te eten maar kan ook in een salade voor op toast of een wrap gemaakt worden.
 
 
 
300 gram roomkaas, zacht
1 / 4 c. gehakte verse bieslook
3 eetlepels. citroensap
1 theel. gemalen komijn
250 gerookte zalm

Doe de zalmsnippers in een kleine kom, mixen met roomkaas, verse bieslook, citroensap en komijn. Vouw deze in een wrap of serveer met crackers. Eet smakelijk!

26-03-2011 Rookdemonstratie Jan Mannenmode

Op uitnodiging van Jan Mannenmode hebben we een rookdemonstratie gehouden.

 

25-03-2011 Bezoek Urker visser

Om het weekend prettig door te komen hebben we een bezoekje mogen brengen aan een vishandel uit Urk die de vis rechtstreeks van de visserboten afneemt. Dat was toch wel een hele leuke ervaring moet ik zeggen.

Allereerst werden we ontvangen met koffie en daarna kregen we een rondleiding door het bedrijf. Veel blauwe kratten met blei (Nederlandse zoetwaterwitvis) staan op elkaar gestapeld. Deze vissoort wordt niet geconsumeerd in Nederland maar is bestemd voor de Russische of Poolse markt. Die weten er raadt mee. De gemiddelde Nederlander is niet gek op deze vis vanwege het hoge graadgehalte.

 

Achter grote plastic "gordijnen" bevindt zich een fileerruimte voor het fileren van zalm, kabeljouw, haring etc. We nemen een kijkje en op dat moment worden onze zojuist uitgekozen zalmen binnen no-time gefileerd. Een superscherp mes snijdt zich eenvoudig door de zalm. In een handomdraai liggen er twee prachtige zalmzijdes klaar. We mogen deze nog even vacumeren voor een nog langere houdbaarheid. Als je ze invriest dan kun je deze wel twee jaar bewaren! Maar dat is niet de bedoeling natuurlijk. Wij gaan ze vers eten.

 

De grote koelruimte staat vol met overheerlijke sliptong en tarbot. Ook prima vis om te roken. De sliptongetjes van ongeveer 15 centimeter groot moeten ongeveer een uur gerookt worden op 50 graden. "Lekker lang pekelen" geeft de Urker aan. Nou zal mij benieuwen.

Tenslotte hebben we de vriesafdeling bezocht. Dozen vol met tigergamba`s. Ohhhwww en daar ben ik zo gek op. Doosje meenemen dan maar. Het formaat is 20/60. Dat betekend 2 cm dik en 6 cm lang qua body dan. Kop niet meegerekend.

Na het afrekenen van de vis nog even een rookoven.com jasje afgegeven en onze weg vervolgt naar de haven.

 

Daarna nog even rondgelopen en de vissersboten bekeken. Natuurlijk verlaat je Urk niet zonder een uitstekend gebakken kabeljouwtje. En dat hebben we geweten. Een bezoekje Urk is het zeker waard!

 

24-03-2011 Eigen koudgerookte ham

Een eigengemaakt koudgerookt hammetje is natuurlijk veel lekkerder dan een met e-waardes gevulde supermarkthammetje. En `t is nog vrij eenvoudig ook. Hieronder beschrijf ik hoe ik de ham heb gemaakt.

Doe een 2 kilohammetje in een zak ten grote van een broodzak en voeg hierbij een litertje water met 100 gram coloroso zout. Goed schudden en in de koelkast leggen voor ongeveer 10 dagen. Wel af en toe even omdraaien. Na deze 10 dagen de ham even goed afspoelen zodat het meeste zout eraf is. Leg hem een half dagje even in een bak water om te ontzouten. Nu mag deze 10 dagen in de koele buitenlucht gedroogd worden.

 

In de zomer mag deze ook op een andere koele plaats gehangen worden vanwege de hogere temperatuur en de bijbehorende insecten.

Tijd om de ham koud te roken. Gebruik hiervoor koudrookblokjes en leg deze in een hoopje rookmot. Deze hoop brand in ongeveer 4 uurtjes weg waarna je het weer herhaald. Ik heb hem voor 48 uur in de rook gehangen. Hoeft echt niet achter elkaar. Je kunt het smeulende hoopje prima uit laten gaan waarna je de volgende dag weer verder gaat.

 

Je ziet de ham prachtig verkleuren van licht naar bordeauxrood. Onderstaande foto heeft de ham 24 uur gerookt...

 

Na de 48 uur roken hang je deze nog weg voor minimaal 12 weken op een koele plek. Dit is de rijptijd waardoor de ham een overheerlijke smaak krijgt. Probeer het en vraag je ambachtelijke slager eens naar een mooi stuk ham! Succes. Plaatje hieronder is toch om te watertanden?

 

Vanaf 01 april 2011 is het magazine Fire & Food verkrijgbaar!

Nog even het het kersverse magazine Fire & Food is een feit. Het blad staat vol tips & tools, ervaringen en ideeën voor het buitenleven. Het magazine heeft dit jaar 2 editities. Deze worden uitgegeven in begin april en eind juli. Rookoven.com zal in deze uitgaves een artikel wijden aan het rooktips en nieuwtjes op het gebied van roken. Het blad is verkrijgbaar in de reguliere boekhandel of online te bestellen via deze link.

 

24-03-2011 Middagje roken met de verse vis van Urk!

 

24-03-2011 Bouw je oven om tot steenoven

Even iets heel anders dan de rookoven. Maar uiteraard ook voor de culinaire fanaat. De pizza-set. Deze zet bestaat uit een pizza-steen, onderstel, pizzaschep & en een onmisbare pizza-snijder. Een alles-in-een-set voor de bourgondiër. Hiermee maak je overheerlijke, knapperige pizza`s.

 

19-03-2011 Rookoven.com haalt het AD

 

04-03-2011 Roken met populierenhout 

Henk van Griethuijsen heeft ons een aantal foto`s toegestuurd met zijn resultaat van het roken met populierenhout. Aan het roken met deze houtsoort zitten veel pluspunten, maar ook wat enkele minpunten, zoals dat eigenlijk bij elke houtsoort wel het geval is.

Pluspunten:

- Snel en veel hitte

- Brand snel, makkelijk aan te maken

- Rookt flink (niet te veel, wel flink)

- In principe bij elke bouwmarkt te krijgen

 

Minpunten:

- Brand erg snel op, dus er moet vrij veel hout gebruikt worden

- Hoge asproductie

 

02-03-2011 Rookdemonstratie Jan Mannenmode 4 & 5 maart

 

01-03-2011 Simpel kipfilmpje (electrisch)

  

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief linksonderin het scherm!

22-04-2011 Nieuw! universeel opzetkastje rookoven

Met dit universele opzetkastje maak je het roken nog gemakkelijker. Het roken kan op werkhoogte gedaan worden. Doordat de randen 1 cm doorlopen kan de desbetreffende rookoven niet van de kast af schuiven. Het kastje is beschikbaar in zwart gecoat (€ 67,00) en RVS (€ 87,00) versie. In de kast is een legplaat gemonteerd om accessoires en toebehoren zoals rookmot, -hout, rookruiden en andere te bewaren.

De afmetingen zijn voor zowel de RVS als de gecoate versie: 60 cm hoog, 41 cm breed en de diepte van het kastje is 31,50 cm.

 

22-04-2011 Tijdelijk een KipGrill cadeau

 

21-01-2011 Ontvang GRATIS het blad Fire & Food

Vanaf vandaag ontvang je gratis het blad Fire & Food bij bestellingen boven € 50,00. Dit blad staat vol informatie over het bereiden van voedsel in de buitenlucht. Veel info over o.a. het roken, bbq-en, nieuwe producten, test etc.

28-05-2011 Editie NL test de Tafelrookoven

In de uitzending van vrijdag 27 mei heeft Editie NL de door ons geleverde tafelrookoven laten testen en uitproberen. Hieruit blijkt maar weer hoe hot roken is en hoe lekker het eten van gerookt voedsel is!

 

26-05-2011 Waddenfair Re­creatiepark Wiri­ngherlant met de Profi 175

Arjen van Luyt heeft met de Profi 175 op de Waddenfair op Recreatiepark Wiringherlant gestaan en daar paling en kiprolladetjes gerookt! Een resultaat om van te watertanden!24-05-2011 Rookoven.com levert Editie NL

Voor het programma Editie NL van RTL4 heeft Rookoven.com een tafelrookoven geleverd. Dit nieuws en actualiteitenprogramma was op zoek naar de nieuwe trend van 2011. "Roken is Hot". Waarschijnlijk wordt dit vanavond 24-05-2011 uitgezonden.

 

16-05-2011 Rookoven El Molino

El Molino, ook wel de molen in het Nederlands. Zijn uiterlijk doet denken aan een molen, vandaar deze naam. De rookoven heeft veel ruimte om liggend en hangend te roken. De stookplaats is van metaal en de rookruimte is gemaakt van hout.

 

Bijgeleverd worden vijftien dwarsliggers en roosters om daarop te leggen. In de stookruimte worden 2 gietijzeren roosters bijgeleverd die de hitte goed kunnen behouden. Specificaties en hier.

 

10-05-2011 Nieuwe waterdichte hoezen Locarno en Riva zijn binnen

Waterdichte afdekhoes voor de Riva Black/RVS en de Locarno gegal/RVS. Zo kunt u uw rookoven afdekken en deze gewoon buiten laten staan.

Afmetingen: 80 x 50 cm

 

Bekijk de hoezen via deze link

09-05-2011 Verse rode poon

Rechtstreeks van de afslag overheerlijke rode poon per vijf verpakt voor € 7,50. Schoongemaakt en ongepekeld. Dit is een zeer goed visje om te roken. Vanwege de torenhoge visprijzen is dit een prima alternatief. Trouwens, `k wil niet zeggen dat dit een slecht visje is maar dit soort wordt gewoon minder verkocht. Probeer het maar eens!

 

06-05-2011 - Eggmemberdag 2011

Wij ontvingen zojuist dit bericht van Big Green Egg:

"Voor het vijfde jaar op rij kunt u genieten van de jaarlijkse Eggmemberdag. Net als vorig jaar bent u weer van harte welkom op het landgoed ‘Heerlijkheid Mariënwaerdt’ in Beesd, gelegen in de idyllische Betuwe.

Eggmemberdag 2011 is een ‘dag van culinaire mogelijkheden’. Wat dacht u van een feestelijke ontvangst met een voortreffelijk glas prosecco? En daarna barst het culinaire feest los! Maar liefst 25 toprestaurants vertonen hun culinaire kunsten en maken voor u stuk voor stuk de allerlekkerste gerechtjes op de Big Green Egg. En als we toprestaurants zeggen, dan bedoelen we ook toprestaurants. Van de Librije tot Las Palmas, van Woods tot de Gertruda Hoeve... ze zijn er allemaal. En voor het eerst dit jaar doen er ook vier koksscholen mee. Zij sturen hun allerbeste leerlingen om hun kunsten op de Big Green Egg te vertonen.

Eggmemberdag 2011. Een familiedag bij uitstek. Alle reden om het hele gezin te verrassen met deze culinaire feestdag. Want de kinderen, die kunnen natuurlijk gewoon mee! Er is

namelijk van alles georganiseerd voor de kids. Van groot speelkussen tot voetbalspel, tot een workshop ‘pizza’s bakken`. Neemt u kinderen mee die mee willen doen aan de workshop ‘pizza’s bakken’, meld u dan hoeveel kinderen op [email protected] onder vermelding van pizza’s bakken. De toegang is gratis voor alle kinderen tot 12 jaar! Net als parkeren.

Een hele dag volop culinair genieten van de kunsten van 25 Topchefs voor slechts € 30,-! Voor de bijbehorende drankjes kunt u muntjes kopen in het restaurant op het terrein. De Eggmemberdag begint om 12.30 uur en eindigt rond 18.00 uur. Reserveer wel uiterlijk twee weken voor het evenement!

Bestel hier en nu uw kaarten! Natuurlijk wilt de Eggmemberdag 2011 niet missen. Reserveer daarom nu alvast uw kaarten. Dat kan heel eenvoudig door op deze link te klikken. Vergeet niet om uw toegangsbewijzen uit te printen!"

05-05-2011 - BBQ Milan nieuw binnen

Een robuuste BBQ die tevens als terrashaard kan functioneren. De Milan BBQ is van volledig RVS van 2mm dik en wordt geleverd met een RVS lekplaat, RVS rooster en met 4 poten waarbij rubberen doppen onder zitten om beschadiging van de ondergrond te voorkomen.

Prima te gebruiken op de boot, op de camping, thuis of op het werk. Nadat u klaar bent met het BBQ``en kunt u hem gebruiken als terrashaard. Door zijn compact formaat en zijn gewicht is hij makkelijk te verplaatsen en erg makelijk in gebruik. 

Meer informatie vind u via deze link

Volgende workshop 07-05-2011

De volgende workshop staat gepland op 07 mei. Meer informatie vind je hier.

 

05-04-2011 en zo kan het ook! (by gba-events)

Zaterdag 24 juni demonstratie roken Extrarius Adventures

Aankomende zaterdag hebben we een demonstratie roken bij Extrarius Adventures in Nunspeet. We zullen onder andere rode poon roken. Extrarius houdt hier een open huis met diverse activiteiten. Het adres is: Plesmaslaan 2 - 8072 PT Nunspeet, oftewel het Bezoekerscentrum Nunspeet.

Zaterdag 11 juni gesloten vanwege wegafsluiting!

07-06-2011 Nieuwe rookoven Sirmione (electrisch)

Deze rookoven is multi functioneel. Gemakkelijk in gebruik en compleet afgeleverd. De oven kun je op hout stoken maar ook electrisch met het bijgeleverde electrische spiraal. De bovenzijde van de oven is afneembaar om nog gemakkelijker bij de te roken etenswaren te komen.

Standaard wordt deze rookoven afgeleverd met een electrisch spiraal 2000 watt, 2 visroosters en 1 vlak rooster, druipschaal, rookmotbak, temperatuurmeter, 5 vishaken en 5 vleeshaken.

Door alleen de stookbak met het electrische spiraal te gebruiken tover je gemakkelijk de oven om in een electrische barbeceu. Gebruik je deze in combinatie met de oven zonder rookmot dan heb je ook nog eens een oven! Al met al een zeer complete rookoven voor particulier, horeca etc. De rookoven is er in gegalvaniseerde versie alsmede een rvs-versie.

Winnaar prijsvraag oktober 2011 bekend!

Meer dan honderd reacties kregen wij binnen op de prijsvraag van oktober. De vraag was hoe de KipGrill werd aangedreven. Het antwoord was voor de meeste duidelijk na wat onderzoek of kenden de KipGrill al. Van Ruud Huijgen kregen we het volgende antwoord:

Graag wil ik een gokje wagen. Op de foto zie ik geen snoer of iets dergelijks. Wel zie ik bovenop een blad van "schoepen" liggen. Ik denk dat de opstijgende warme lucht het blad laat draaien. Er zal een uitsparing in het blad zitten waarin het spit past. Dus als het blad draait, dan draait de kip mee.

En dat antwoord is juist. Bijna iedereen had het antwoord goed dus weg hebben deze moeten verloten. Ruud, van harte met deze KipGrill. Deze komt met spoed je kant op. Dus regel maar vast een heerlijk Kippetje voor dit weekend. Overigens hebben wij deze afgelopen weekend ook nog even mogen gebruiken. Zie foto hieronder.

11-07-2011 Mee met "Theo de beroepsvisser" op de Westeinderplassen

14 dagen geleden Theo mogen ontvangen aan de Waterweg. Theo had interesse voor wat rookoventjes voor demonstraties en workshops te geven. Tijdens het gesprek gaf hij aan beroepsvisser te zijn op de Westeinderplassen ten zuiden van Aalsmeer. Een viswater van maar liefst 12 hectare waar hij zijn visfuiken heeft staan. Ook gaf hij aan excursies te geven op zijn vissersboot. Ja, dat moet je vooral tegen ons zeggen. Dus nog geen dag later was de dag gepland en afgelopen zaterdag was het al zover!

Zaterdag 09 juli, half zes wekkertje tutututututututu. Met een ferme klap slingert de wekker door de slaapkamer. Oog voor oog word ik wakker en vraag me af wat er ook alweer de bedoeling was die dag. Opeens daagde het weer. Vissen op de Westeinderplassen!!! Swiepend slinger ik beide benen uit bed en maak een bak koffie en een lunchpakket klaar. Nog even snel douchen en dan de auto in en gas richting het westen. Na een reis van amper 60 minuten komen we (Rob en ik) aan in Kudelstaart en worden we hartelijk ontvangen met een bakkie koffie. Maar veel tijd hebben we niet. Door het ontstuimige weer zijn we genoodzaakt de kotter en de vissersboot te nemen. Dat vertraagt de boel nogal.

Na een klein kwartiertje te hebben gevaren komen we bij de eerste fuiken aan. We stappen in het nerveus meegolvende vissersbootje en varen richting de netten.

Theo neemt de bamboestok uit het water waar het net aan is vastgeknoopt en gooit de fuik leeg. Veel komt er niet uit maar na hem helemaal op de kop te hebben gehouden komt er een dikke paling tevoorschijn. De eerste vangst is binnen.

Ook de andere fuiken worden geleegd en hier komen nog wat paling, witvis, krabbetjes en kreeftjes uit. Terug naar de kotter en verder gevaren naar de volgende fuiken.

Zo hebben we een twintig tal fuiken geleegd en onderweg prachtige plekjes tegengekomen waar je normaal gesproken alleen over kan dromen. Mensen met wat overschot aan muntjes kopen hier een stukje grond en kunnen genieten op hun eigen eilandje. Tsja, waarom ook niet...

Terug aan wal steken we de rookoven aan om voor te verwarmen en tellen we de vangst. De vangst was niet heel erg groots maar dat kan met het weer te maken hebben. Een tiental kreeften, vier krabben, diverse witvissen en tien kilo paling. Alsof de mensen het aanvoelden kwamen er al direct klanten aan om de vers gevangen paling af te halen. Theo verteld dat er verschil zit in de paling. Zo heb je stoof, bak en rookpaling. Het verschil zit hem in het vetgehalte. De vetste is zeer geschikt om te roken.

De paling wordt klaargemaakt om te roken. Iedere roker heeft weer zijn eigen techniek. De ene roker zweert bij vuurenhout of beuken, de ander weer met eikenhout. Theo rookt zijn paling met schorsvrij eikenhout. Voorzichtig worden de palingen drooggerookt in de grote rvs rookoven. De vis moet perkament aanvoelen voordat de deur gesloten wordt. Na een half uur is de paling rookklaar en wordt de deksel gesloten.

Ondertussen helpen Theo en zijn vrouw de diverse klanten die van ver uit de streek zijn Westeinderplassense paling kopen. Dat zegt toch wel wat over de kwaliteit.

Na een uur te hebben gerookt is de paling gaar en wordt deze nog even afgehangen. De vetdruppeltjes aan de staart van de paling verraden deels de gaarheid van vis. Een overheerlijke geur omringt de neus. Mmmm. Theo maakt wat broodjes klaar en belegd deze ruim met paling geserveerd met een biertje is de dag succesvol afgerond. Weer een prachtige ervaring rijker! Theo, bedankt!!!!

www.rekelvis.nl

Henk rookt ze gaar!

Afgelopen week werden we vereerd door een bezoekje van Henk uit het zuiden van het land. Hij viel met zijn neus in de boter. Hadden we net een stuk koudgerookte zalm klaar. En dat delen we natuurlijk graag. Henk zou spareribs gaan roken en we hebben wat hickory snippers aanbevolen en beloofde wat foto`s te maken. Nou, dat is blijkbaar gelukt! Zie hieronder de mail met wat foto`s.

"Dag mensen van Rookoven

Vandaag, op zondag middag heb ik volgens jullie idee kg spareribs geroosterd en afgerookt. Het roken heb ik op jullie aanraden gedaan met Hickory wood chips. Het was een zeer geslaagde middag met heerlijke spareribs !!! mmmm. Het vlees kon je zo van het bot af zuigen, GEWELDIG volgens mijn vrouw en kinderen.

1 dag laten marineren in honing en gestampte mosterdzaadjes

De haken van RvS die ik bij jullie heb gekocht. Ze zijn werkelijk geweldig ! het vlees valt niet meer van de haak als die gaar is. (ik was op de motor bij jullie) we komen zeker nog een keer een nieuwe rookoven bij u halen. Ik heb wat foto`s gemaakt, natuurlijk te veel voor op de mail te zetten. We hebben ze online gezet en als u wil kunt u ze gerust gebruiken.

Henk, bedankt voor je leuke mail! Ziet er supergoed uit.

 

Paypal is een extreem veilige maar zeer eenvoudige manier van betalen via het internet, zonder betalingskosten, en gekoppeld aan een bank- of girorekening van je eigen keuze.

Als je eenmaal (gratis) deelnemer aan het betalingssysteem van Paypal bent, kun je betalingen aan een andere Paypal deelnemer overmaken per e-mail. 
Op de website van Paypal geef je eerst je persoonlijk wachtwoord en je eigen e-mail adres op. Je krijgt dan een simpel formuliertje waarin je het bedrag kunt invullen en het e-mail adres van de ontvanger. De ontvanger ontvangt dan een e-mail met het bericht dat het door jou geboekte bedrag is bijgeschreven op zijn of haar Paypal rekening, plus het transactienummer. Jijzelf ontvangt in je e-mail een bevestiging van de overboeking, en ook datzelfde transactienummer.

28-10-2011 Koudgerookte makreel

Deze onderstaande makrelen zijn 12 uur koud gerookt. Smaak? Voortreffelijk volgens Romco van Romcook.nl!

 

 

Romco fileert de makrelen.

 

 

 

De Eco Smoker (i.c.m. coldsmokegenerator)

 

Economisch de meest effectieve methode om voedsel koud te rook, wanneer deze ECO ColdSmoker gebruikt wordt met de Coldsmoke generator. Het is eco-vriendelijk omdat het overwegend ge-produceerd is van karton, dit betekent dat meer dan 90% van het apparaat hergebruikt is en kan worden. Gemakkelijk te gebruiken voor koud rook van voedingsmiddelen zoals kaas, knoflook, zout, paprika, vis, worstjes, bacon en ham.

29x29x55 cm (lxbxh)

Nieuw! Cold Smoke Generator (koudroker)

Ideaal voor het koud roken van kaas, vis, vlees en groenten - produceert een constante, schone stroom van rook voor maximaal 10 uur uit slechts 300 gram rookmot. Deze koudroker kan in bijna elke rookoven gebruikt worden.

 

Inclusief 500 gram rookmot. Het formaat van de koudrookgenerator = 15x15x40 cm (lxbxh)

De coldsmoker is zeer eenvoudig te gebruiken en is ontworpen om rook te produceren voor maximaal 10 uur.
Resultaten kunnen variëren, afhankelijk van de houtsoort en als er een ander merk houtstof wordt gebruikt. Cold Smoker Generator is gedekt met 12 maanden garantie, maar door het juist volgen van de eenvoudige instructies kan het jarenlang probleemloos te gebruik zijn. Het kan gebruikt worden in een bestaande BBQ (mits deze beschikt over een deksel), roker, of een geschikte container zoals de ECO smoker. Houd er rekening mee dat, hoewel het apparaat een koude rook genereert, er een klein gebied van zeer hete smeulende stof bevat.

Maak kans op een KipGrill LIMITED EDITION RVS

Hoe wordt de spies van de KipGrill aangedreven?

Stuur je antwoord uiterlijk voor 31 oktober 2011 door via de e-mail naar; [email protected] en zet in het onderwerp ‘’Prijsvraag oktober’’.

Wanneer er meerdere mensen hetzelfde antwoord geven wordt er geloot. Er is maar één prijs winnaar mogelijk. Deze persoon wordt telefonisch of via de mail op de hoogte gebracht. De uitslag wordt in het nieuws verwerkt. Succes!

Oja, de KipGrill Limited Edition RVS zal uiteraard kosteloos worden verzonden binnen Nederland.

17-10-2011 Kip gerookt!

Vandaag hebben wij een paar kippetjes gerookt in de Locarno in combinatie met elektrisch spiraal! Het was erg lekker! Hieronder een paar foto`s.

22-02-2011 Workshop 12 maart is vol

De workshop van 12 maart is volgeboekt. Mocht je interesse hebben om aan een workshop roken mee te doen. We hebben nieuwe data gepland.

Nieuwe workshops staan gepland op:

19 maart zaterdag : 10 personen
23 maart woensdag : 10 personen
06 april woensdag
 : 10 personen
16 april zaterdag : 10 personen
07 mei zaterdag : 10 personen

Meer informatie en inschrijven kan hier.

01-03-2011 ff simpel kipfilmpje (electrisch)

 

07-02-2011 Ingezonden foto`s

De heer Matton Yves heeft ons de volgende foto`s gestuurd van zijn zelfgemaakte rookoven (gegalvaniseerd, 180 cm hoog).

Wij danken hem van harte voor deze inzending, wat goed van pas kan komen bij degene die ook zelf hun rookoven willen maken!

05-02-2011 impressie workshop by rookoven.com

04-02-2011 koud roken bacon, worst en ham

`tis weer vrijdag en dat gevierd worden met koud gerookte etenswaren ;) De ham heeft al even een verleden.

Na tien dagen pekelen in colorosozout met twee kopjes water in een zak heeft deze tien dagen gedroogd op een gekoelde plek. En nu mag deze eindelijk de rookoven in voor acht en veertig uur.

 

03-02-2011 de locarno is weer leverbaar

02-02-2011 Gerookte kip aan de waterweg

Zoals veel van jullie houden wij zelf ook wel van een gerookt stukje vis, vlees of kip. mocht het nou zo zijn dat we toevallig nog wat kip hadden liggen en wij hier wel oren naar hadden. En wat doe je dan... de Riva klaarzetten, electrisch element erin en gaan.

 

Het element werd goed heet in de Riva.

De kip was op voordat we het doorhadden. Wat een smaak, zo mals en toch lekker krokant aan de buitenkant.

24-01-2011 2010 was het jaar van de foto`s

Vanwege het grote aantal foto`s dat we gemaakt hebben was het even uitzoeken. Maar het is gelukt,  veel kijk plezier.

 

 

19-01-2011 koud gerookte bacon

Het was de hele week al fris buiten en het werd weer eens tijd om te gaan koudroken. Een stuk bacon gekocht en deze gekruidt. Zelf een rub gemaakt;

Droge rub mix
3 tl rietsuiker
1 kopje bruine suiker
2 tl Piment
3 el gemalen zwarte peper
2 tl knoflookpoeder
2 tl uienpoeder
2 tl cayennepeper
Geen zout toegevoegd

 

Alle specerijen gemengd in een kom en wrijf royaal over al het vlees. Geplaatst in Ziploc zakken voor 9 dagen en de koelkast in. 

 

 

Elke dag de zak even goed schudden. Na 9 dagen de koelkast uit en nog 6 dagen laten drogen. Het was nu tijd voor het roken. De rookoven in de rook zetten met een maximum van 27 graden. De bacon hang je aan grote rvs s-haken (8 cm).

 

Nadat de deur open was geweest is er veel rook ontsnapt. Deze wordt rustigaan weer gevuld nadat de kast gesloten is. Is het een probleem om de temperatuur laag te houden? zet dan een bakje met ijsklontjes in / bij de rookmot. Dit zal de temperatuur behoorlijk verminderen. Rook nu 4 uren achter elkaar en herhaal dit proces daarna nog 2 keer.

De bacon is gerookt met appelhout en het laatste deel (twee uren) met eiken. De bacon is klaar!Hierna hem nog voor 8 dagen weg gehangen. Lastig hoor! Hierna direct `s morgens aangesneden. Wat een supersmaak... Ik heb dunne plakjes ervan gesneden en er een lekker gebakken ei met spek van gemaakt. Probeer het maar eens!

16-08-2011 American BBQ op 28 augustus (pdf)

Zondag 28 augustus organiseert partyboerderij `t Hoge een grootse BBQ. Deze sfeervolle BBQ is geheel in Amerikaanse stijl met vele gerechten die op diverse grills worden bereid waaronder de bekende en bijzondere Oklahoma Joe, een grote Amerikaanse BBQ. De gerechtjes variëren van Ribs en burgers tot Surf & Turf (vlees en vis) en zijn in kleine porties zodat er bij de diverse grills te proeven valt. Uiteraard is er USA beer&wine en zelfs een bourbontrail. Rookoven.com zal er een demo roken geven. (locatie `t Hoge 1 Nunspeet)

09-08-2011 Nieuw bij Rookoven.com "Goulashpan"

Waan je in het boerenleven in Hongarije. Met deze authentieke goulashpan kun je heerlijke gerechten maken waaronder uiteraard de overheerlijke hongaarse goulash. Maar wat dacht je `s winters van een beker gluhwein of tomaten/groentesoep. We hebben diverse maten en soorten van deze pan. Deze kun je hier terugvinden.

Hier vast een recept:

Goulash recept voor 6-8 personen

 

 • 1500 g runderlappen
 • 9 uien, fijn gesneden
 • 3 knoflookteentjes, fijngehakt
 • 3 blikken tomaten
 • 3 theelepels karwijzaad
 • 3 eetlepels paprikapoeder
 • 3 paprika`s, zaadlijsten verwijderd en in stukjes gesneden
 • 6 geroosterde paprika’s uit pot, in stukjes 
 • Zout
 • Boter
 • 6 eetlepels bloem


- Maak een "kampvuur" doe in de goulashpan een pakje roomboter.
- Voeg zodra de boter verhit is het vlees toe en bak het snel rondom bruin. 
- Haal het vlees uit de pan. 
- Voeg in het bakvet de uien en het knoflook toe. 
- Bak het zachtjes zonder bruin te worden. 
- Voeg het het karwijzaad en het paprikapoeder toe. En ook de de bloem. 
- Bak de bloem heel kort mee. Dit geeft straks een mooie binding aan de goulash. 
- Voeg dan het blik tomaten en de paprika’s toe. 
- Verwarm het geheel en voeg dan het vlees weer toe. 
- Laat de goulash in ongeveer 2 uur zachtjes gaar stoven. 
- Voeg eventueel iets water toe als de goulash te dik dreigt te worden.

Eet smakelijk!

09-08-2011 Het BBQ en Food Walhalla van Berry

Van een tevreden klant kregen wij een foto toegestuurd. Het BBQ en Food walhalla van Berry. Linksachterin staat de Rookoven Locarno RVS opgesteld met een afzuiging naar buiten. Rechtsvoor staat een originele goulashpan die overigens verkrijgbaar is in zes verschillende maten. Wil je trouwens ook zo`n spiffy overkapping hebben? Kijk dan eens op de website van Berry: dezwaan-trading.nl.

 

09-08-2011 Gratis Smoke Magazine

Vanaf vandaag krijgt u GRATIS het blad Fire & Food bij bestellingen boven de € 50,00 inclusief verzendkosten. Fire & Food is het nieuwe Smoke en BBQ magazine vol informatie over het bereiden van voedsel in de buitenlucht. Veel info over o.a. het roken, bbq-en, nieuwe producten, tests etc.

09-08-2011 PayPal betaling nu ook mogelijk

Sinds kort kun je ook betalingen verrichten via PayPal. Paypal is een extreem veilige maar zeer eenvoudige manier van betalen via het internet, zonder betalingskosten, en gekoppeld aan een bank- of girorekening van je eigen keuze.

Als je eenmaal (gratis) deelnemer aan het betalingssysteem van Paypal bent, kun je betalingen aan een andere Paypal deelnemer overmaken per e-mail. Op de website van Paypal geef je eerst je persoonlijk wachtwoord en je eigen e-mail adres op. Je krijgt dan een simpel formuliertje waarin je het bedrag kunt invullen en het e-mail adres van de ontvanger. De ontvanger ontvangt dan een e-mail met het bericht dat het door jou geboekte bedrag is bijgeschreven op zijn of haar Paypal rekening, plus het transactienummer. Jijzelf ontvangt in je e-mail een bevestiging van de overboeking, en ook datzelfde transactienummer.

08-08-2011 Rookoven.com op Facebook

Ook wij, de mensen van Rookoven.com, zijn mee gaan doen aan de hype rond Facebook. Vanaf nu zullen foto`s, nieuwsbrieven, tips & tools, nieuwtjes etc. ook op Facebook getoond worden. 

Voor degenen die Facebook gebruiken, `vind ons leuk` en ontvang leuke updates van ons!

Onderstaand een link naar onze Facebook pagina:
http://www.facebook.com/pages/Rookovencom/106732699428442

01-08-2011 Workshop juli 2011 geslaagd

Afgelopen zaterdag weer een geslaagde workshop gehad. Maar liefst 21 personen waren ingeschreven en klokslag 10.00 uur was een ieder binnen. Na een uitleg over het roken begonnen we met het pekelen van de zalm en de paling. De eend hadden we zelf al gepekeld aangezien deze een etmaal moet pekelen. Vervolgens had een enthousiaste deelnemer wat ganzenborst meegenomen om te roken in zijn eigen Locarno rookoven. Deze was van te voren ook al gepekeld en lag nog heerlijk te drijven in zijn eigen gemaakte pekel. Na een paar geweldige rookuurtjes hebben we de paling, zalm, eend en ganzenborsten opgediend op een buffettafel samen met de salades, stokbrood e.d. Dit was weer een supergezellige dag en wij bedanken de deelnemers voor de aandacht en enthousiasme.

Deelnemer Hein Rutten
Ik heb afgelopen zaterdag aan een leerzame workshop roken meegedaan.Compliment aan de de 2 zeer gastvrije en kundige begeleiders.Ik heb er een hoop van opgestoken!

Deelnemer Rien Dekker
Vandaag 30 juli een leerzame en smakelijke workshop roken ondergaan. Zeker aan te raden Bedankt voor de fijne dag.

 

28-09-2011 Palingrokerij Harderwijk

Onderstaande foto is gemaakt bij palingrokerijklaassen.

 

28-09-2011 Verzendkosten aangepast

Aangezien we nu nog effecienter en goedkoper kunnen versturen hebben wij onze verzendkosten aan kunnen passen. De verzendkosten zijn tot en met 30 kg nu nog maar € 6,75. Voor brievenbusartikelen zijn de kosten € 2,75. Wij verzenden nu via TNT, DHL, DPD, BK Transport en onze eigen bezorgdienst. Ook is het onder rembours versturen naar België nu ook mogelijk. De kosten binnen Nederland waren € 12,00 maar zijn terug gebracht naar € 7,50 per opdracht.

27-09-2011 The Original KipGrill LIMITED EDITION RVS

Rookoven.com prestenteerd met trots naast de original KipGrill black nu ook The Original Kipgrill Limited Edition in het RVS. Deze veelzijdige Kipgrill is in staat om ± 60 minuten een kip supersappig en toch krokant klaar te maken.

Wat is er zo bijzonder aan de KipGrill? 
Nou, je hoeft de kip of spiesen, indien je deze spiesoptie erbij hebt besteld niet handmatig rond te draaien. Dit gebeurd namelijk door de energie (opstijgende warme lucht) die vrij komt bij het ontbranden van de kolen.

Hoe werkt dat dan? 
Hete lucht stijgt op, komt in aanraking met het rotorblad en de pen draait daarom om zijn as waar het kippetje aan hangt. Simpel toch. Om de KipGrill® voor meerdere doeleinden te kunnen gebruiken is de spiesoptie ontwikkeld. Deze optie bestaat uit twee plaatjes waaraan zes spiesen worden gehangen. Zo kun je dus ook kebab etc. in de KipGrill® bereiden.

 

26-09-2011 Nijkerk Palingrookwedstrijd

Zie onder de Profi 175 in action tijdens een palingrookwedstrijd in Nijkerk.

 

21-09-2011 Nieuw ontwikkelde rookhaak 23 cm

Vis ophangen is niet moeilijk, maar vis laten hangen tijdens het roken is en blijft een kunst. Vele methodes worden geprobeerd om het visje ongeruïneerd op het bordje te laten plaatsnemen. Om die kans nog groter te laten worden heeft rookoven.com een nieuwe rookhaak ontwikkeld. De zogenaamde 5 x RVS Rookhaak | 23 cm 3 haak De Luxe spread. De vis wordt nog st

eviger aangehecht door de gespreide haak. (zie foto) Een ander voordeel is dat deze haak de buikjes iets spreid van de vis waardoor de rookaroma nog dieper in de vis kan trekken. De haken zijn van RVS gemaakt en kosten € 9,50 per 5 stuks. Klik hier voor meer informatie.

07-09-2011 Zelfgemaakt Bavaria rookvat

Van een fanatieke roker kregen wij de volgende e-mail met leuke foto`s binnen.

Hallo,

Een maandje geleden was ik bij jullie in Nunspeet om wat materialen te halen voor het bouwen van een rookoven. Ik heb vertelt over mijn idee om een rookoven te maken van biervaten.

Na flink wat slijpen, lassen, zagen en andere handelingen is het er toch van gekomen de rookoven is gereed.

Hij heeft een hoogte van 195 cm en is voorzien van twee deuren van 60 cm en 1 deurtje van 28 cm. Ik kan er 6 rekjes (ook bij jullie besteld) in leggen en natuurlijk ook speten in hangen. Ik stook op een brander van 8 Kw. Hierop leg ik een bodem van een biervat, dat ik als stookschaal gebruik. Deze bodems heb ik ook nog twee keer in de oven geplaatst ter hoogte van de onderkant van de deuren. Hierdoor krijg je dat de rook en hitte zich nog beter verdeeld in de kast.

Vandaag voor de eerste keer de brand er in gehad en wat getest met de rookontwikkeling en tempratuur. Wanneer ik alleen de rookmot met een briketje laat branden (roken), dan blijft de temperatuur onder de 40 °C. Ik heb trouwens wel even de gaspit aan gehad. Hij blijft mooi roken en de rook wordt goed verdeeld door de hele oven. Wanneer ik de gaspit de oven wil laten verhitten, dan heb ik op dit moment te weinig zuurstof toevoer, maar als ik het kleine deurtje een klein beetje open zet, dan blijft hij wel branden.

Binnenkort gaan we voor de echt…. Vis, vlees en wild zijn dan aan de beurt om kennis te maken met de Bavaria-rookoven.

 

07-09-2011 Demonstratie bij opening Extrarius

 

05-09-2011 Rookoven Sirmione (electrisch)

Deze rookoven is multi-functioneel. Gemakkelijk in gebruik en compleet afgeleverd. De oven kun je op hout stoken maar ook electrisch met het bijgeleverde electrische spiraal. De bovenzijde van de oven is afneembaar om nog gemakkelijker bij de te roken etenswaren te komen.

Standaard wordt deze rookoven afgeleverd met een electrisch spiraal 2000 watt, 2 visroosters en 1 vlak rooster, druipschaal, rookmotbak, temperatuurmeter, 5 vishaken en 5 vleeshaken.

 

Door alleen de stookbak met het electrische spiraal te gebruiken tover je gemakkelijk de oven om in een electrische barbeceu. Gebruik je deze in combinatie met de oven zonder rookmot dan heb je ook nog eens een oven! Al met al een zeer complete rookoven voor particulier, horeca etc. De rookoven is er in gegalvaniseerde versie alsmede een rvs-versie.

03-09-2011 Warm maar gezellig!

Impressie "Proef het Platteland 2011" met een demo forel roken en promotie van het roken. Niet superdruk bezocht vanwege het prachtige weer maar dat mocht de pret niet drukken. 

 

02-09-2011 Dag van het Platteland 2011

Zaterdag 3 september staan alle winkels van BoerenBond & Welkoop voor de 5e keer geheel in het teken van het platteland. Het thema dit jaar is ‘t Platteland altijd dichtbij’. Ontdek het zelf: kom kijken, proeven, aaien en beleven. Je bent van harte welkom! De dag wordt door het hele land op eigen wijze ingevuld.  

 

In de winkel vinden leuke en leerzame activiteiten plaats om het platteland te ervaren en ontdekken! Op de Dag van het Platteland gaat het vooral om lokale attracties en activiteiten. Dus de activiteiten verschillen ook per winkel. Voor de kinderen zijn er extra leuke dingen te doen, waaronder een speurtocht in de winkel, ontwerpwedstrijd regenlaars, dieren aaien en proeven van de lekkernijen. Tijdens de Dag van het Platteland maken alle klanten kans op 1 minuut gratis winkelen met de gouden kruiwagen en er zijn sterke dagaanbiedingen. Natuurlijk zal rookoven.com een demonstratie roken geven op de locatie Nunspeet. Kom 3 september zeker langs. Je bent van harte welkom!

Tevreden relatie stuurt foto

Altijd leuk een compliment met foto te ontvangen: "Hallo Robin, Bij deze wil ik je bedanken..de zending is in goede handen ontvangen Mvgr. v/t kruys".

 

15-10-2011 vanaf vandaag aangesloten

 

11-10-2011 ‘Van Zwienenkeutels tot melkmoes’

29 november wordt het boek "van Zwienenkeutels tot melkmoes" uitgebracht. Ook rookoven.com heeft haar bijdrage hierin geleverd. Deze is in de reguliere boekhandel te verkrijgen. Het boek staat vol ondernemers die elk hun persoonlijke verhaal vertellen over het ontstaan van het bedrijf. Hun passie, lievelingsrecept en andere informatie. 

18-11-2011 Super eenvoudig vuurtje, de Zweedse E-flame!

 

Met deze Zweedse fakkels hebben je binnen mum van tijd een super gezellig spelend vuur. Afgestorven bomen uit Zweden worden oven gedroogd en de bast is verwijderd. Hierdoor is het hout goed droog voor het ultieme resultaat. Verkrijgbaar in verschillende maten, met een instapmodel vanaf € 2,95.

Zeer geschikt om te gebruiken bij tuinfeesten, strandfeesten, barbecues (bijvoorbeeld de najaarsbarbecue) maar ook voor in de vuurkorf en open haard.
Exclusief design; ontschorste stam, gezaagde sleuven en gefreesde holten. Hierdoor ontstaat  een gelijkmatig vuur en een optimale verbranding.

De E-flame houtblokken worden geproduceerd van afgestorven bomen of van bomen die voor instandhouding van een natuurgebeid gekapt moeten worden.

09-11-2011 Nieuwe rookoven!

Wij hebben sinds vandaag een nieuwe rookoven in ons assortiment! Het gaat om de Authentieke bovenlader. Deze rookoven heeft een deksel aan de bovenkant is daarom uitermate geschikt voor het hangend roken van vlees en vis. Klik hier om het product te bekijken in de webwinkel!

 

02-11-2011 Kerstpakket? bestel op tijd!

Het is 2 november en de schappen liggen al vol met pepernoten. Of je het nu leuk vind of niet. Dat is misschien wat overdreven. Maar voor een kerstpakket binnen het bedrijf moet je op dit moment al  behoorlijk na gaan denken. Als je gebruik wilt maken van één van onze pakketten dan raden wij aan om deze voor 1 december besteld / gereserveerd te hebben. Meer informatie over de kerstpakketten vind je hier.

 

02-11-2011 Wildzwijnstoofpotje!

Vrijdagavond, een toch nog zwoele avond voor de tijd van het jaar! Dat brengt ons weer op ideeën. En niet zomaar één. Aangezien we midden in het wildseizoen zitten is het toch leuk om daar wat mee te doen. We regelen wat wildzwijn achterbouten & voorbouten. Een gigantisch recept van internet afgetrokken en snel nog even langs de groenteboer en kruidenier om de ingredienten bij elkaar te sprokkelen. 

De bouten heb ik stiekem even aangebraden in de braadpan om het voorwerk iets te voorspoedigen. Deze was inmiddels zover aangebraden dat het vlees redelijk makkelijk van de botten af te halen was. Het feest kon beginnen en een klont boter ging de goulashpan in. 

Eenmaal gesmolten was het tijd voor het wildzwijnvlees. De wortels, selderij en vele andere ingredienten werden toegevoegd. En maar laten sudderen sudderen sudderen. De geur werd steeds aangenamen en af en toe proefden we even met een lepel de sappen die vrijkwamen bij deze heksenketelpreuverie. Zo enorm smaakvol. Thuis gooi je wel is een takje tijm bij de aardappelen maar met zo`n arsenaal aan verse kruiden en groenten krijg je wel een hele aparte belevenis. Kan dat hier wel in geuren & kleuren uitleggen maar dat moet je gewoon meemaken. 

En maar roeren en roeren in die sudderpot!!!

Na 3 uren gesudderd te hebben is het vocht minimaal gehalveerd. Tijd om de borden te vullen met de patatten, rode kool en natuurlijk een beste opscheplepel wildzwijnstoofpot. Overheerlijk en supergezellig!!!! Meer informatie over de goulashpotten en ketels vind je hier.

Het recept: Stoofpotje van everzwijn met bosbessen

Voor de marinade: 
-0,5 dl balsamicoazijn 
-0,5 dl sinaasappelsap 
-1 dl olijfolie 
-1 el mosterd 
-7 takjes verse tijm 
-1 tl kaneel 
-2 el versgemalen peper 
voor het stoofpotje: 
-600 g everzwijn in stukjes 
-4 sjalotjes 
-4 selderijstengels 
-4 wortelen 
-300 g bosbessen 
-300 ml wildfond 
-300 ml rode wijn 
-25 g boter 
-25 ml crème de cassis 
-2 el bosbessenconfituur 
-2 verse laurierblaadjes 
-2 kaneelstokjes 
-4 kruidnagels

Voorbereiding

Meng de ingrediënten voor de marinade en overgiet er de stukjes everzwijnfilet mee. Laat dit afgedekt, op een gekoelde plaats 1 dag marineren.

Bereidingswijze

-Schep de stukjes everzwijnfilet uit de marinade en dep ze goed droog met een keukenpapiertje en bewaar de marinade.
- Neem een pot met dikke bodem, smelt wat boter en schroei de stukjes everzwijn rondom rond toe. 
-Verwarm in een apart pannetje de wildfond, fijngesneden sjalotjes, rode wijn en de helft van de marinade.
- Schenk dit bij de everzwijnstukjes. 
-Breng het geheel aan de kook en voeg vervolgens de confituur, laurier, kaneel en kruidnagels toe en laat het geheel ca. 50 minuten met de deksel zachtjes sudderen.

-Snijd de selderij en de wortelen fijn en schep samen met de bosbessen, 15 minuten voor het einde, door de everzwijnstoof.
- Net voor het serveren breng je de crème de cassis aan toe en kruid af met zout en versgemalen peper.

Serveertips

Geef er een lekkere aardappelpuree bij of kroketjes

01-11-2011 update website

Vanwege een update op de website zijn we vandaag tijdelijk offline geweest van 07.00 tot 10.00 uur. Excuses voor deze overlast.

05-12-2011 Steun voor Renske Bakker

Via een vriendin kwam ik in aanraking met Renske Bakker. Zij doet sinds 2007 ontwikkelingswerk in Uganda. Het gaat vooral om de opvang van baby`s / kinderen.

"In 2005 heeft Renske bijna twee maanden vrijwilligerswerk gedaan bij Noah’s Ark in Mukono, Uganda. Dat was een geweldige ervaring die haar niet meer los heeft gelaten. Ze was verliefd geworden op de kinderen en op Afrika. Renske heeft in Nederland als analiste gewerkt in het UMC Utrecht. Ze ziet het als haar roeping om haar kennis en ervaring in te zetten voor de kinderen en de lokale bevolking. Daarom is ze in mei 2007 voor onbepaalde tijd teruggegaan naar Uganda."

Door het aankopen van 50 sleutelhangers, gemaakt in Uganda zelf, willen wij haar graag steunen en deze worden bij elke tiende bestelling kosteloos meegeleverd. Wij wensen haar heel veel sterkte met haar werk in Uganda. Meer informatie over haar werk kun je vinden op de site van Renske.

03-12-2011 Wish balloons nu in assortiment

Verbaas je, bewonder, verwonder, beleef een magisch moment. Met de Wish balloon worden speciale momenten onvergetelijk. De Wish balloon is een lampion die langzaam opstijgt en wegzweeft, hoger en hoger, met een brandend licht dat steeds kleiner wordt. Wie de Wish balloon al eens heeft gezien weet hoe mooi het is, een beeld dat je nooit meer vergeet.

De Wish balloon geeft een bijzondere sfeer aan bijzondere momenten, uiteenlopend van een bruiloft tot een verjaardag, geboorte, begrafenis of jubileum. Ook als relatiegeschenk is de Wish balloon een zeer gewaardeerd en origineel cadeau..

Paypal is een extreem veilige maar zeer eenvoudige manier van betalen via het internet, zonder betalingskosten, en gekoppeld aan een bank- of girorekening van je eigen keuze.

Als je eenmaal (gratis) deelnemer aan het betalingssysteem van Paypal bent, kun je betalingen aan een andere Paypal deelnemer overmaken

28-01-2010 Spareribs r